Pustite se presenetiti!

Zelena občina Vipava

Občina brez plastike za enkratno uporabo

Skupnost občin Slovenije je skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor v okviru svoje redne letne skupščine slavnostno podelila plakete občinam brez plastike za enkratno uporabo na dogodkih. Skupnosti občin Slovenije je z MOP novembra lani podpisala sporazum o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v slovenskih občinah. K dogovoru, ki je prostovoljen lahko kadarkoli pristopi občina, ki v okviru svojih aktivnosti organizira različne oblike javnih ali internih prireditev in sestankov, kjer se ne nudi plastičnega pribora (plastična slamica, plastični krožnik, plastični lonček ali plastični jedilni pribor) je 6.7.2020 pristopila tudi občina Vipava.

Tudi letošnja Vipavska trgatev in ostali dogodki v poletni sezoni so bili organizirani trajnostno in sicer z uporabo papirnatih in steklenih kozarcev namesto plastičnih.

Občina Vipava se zaveda problematike porasta plastičnih odpadkov in odlaganja plastičnih odpadkov v okolje, ter njihov negativen vpliv na okolje, zdravje in gospodarstvo še posebno.

Znameniti rek Slovenija – zelena dežela absolutno drži za Vipavo. Že ko se spuščamo v Vipavsko dolino, vidimo vinograde do koder nam pogled seže, opazimo pa tudi travnike in pašnike, na katerih se pase živina. Kmetijskih površin je v občini kar 3.181,95 ha. Naravnih površin pa kar 6.931,36 ha oziroma 64,53 %. Zato lahko res trdimo, da je Vipava zelena destinacija. Velik del Občine Vipava pokrivajo vinogradi, gozdovi, travniki, naravni parki, kjer lahko obiskovalci opazujejo rastlinstvo in živali, ki tu domujejo. Zanimivo je dejstvo, da Natura 2000 v občini zajema kar 7.290 ha in to predstavlja kar 68 % celotne površine. Na območju občine Vipava je tudi Krajinski park južni in zahodni obronki Nanosa, ki obsega 2.632 ha površine. Pravo ekološko zakladnico pa predstavlja mokrišče Mlake.

Prizadevanje za zmanjšanje onesnaževanja s plastiko in trajnosti je poziv k ukrepanju, da se združimo v boju proti enemu od velikih okoljskih izzivov našega časa. Vsak izmed nas je povabljen k razmisleku, kako spremeniti svoje vsakdanje navade, da bi zmanjšali težko breme onesnaževanja s plastiko za okolje, živalske in rastlinske vrste - in svoje lastno zdravje. Čeprav ima plastika veliko koristnih načinov uporabe, se preveč zanašamo na njeno rabo za izdelke za enkratno uporabo in to s hudimi posledicami za okolje, zato je občina Vipava podpisala izjavo k dogovoru o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v slovenskih občinah, hkrati pa spodbuja svoje prebivalce k alternativam plastiki ter izdelkom za večkratno uporabo.

Več tudi na spletni strani: https://skupnostobcin.si/podatki/obcine-brez-plastike-za-enkratno-uporab...

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija

Zelena Vipava

Doživi Vipavo

Doživi Vipavo

Projekti

Projekti