Pustite se presenetiti!

Vipavsko doživetje: POSTANI VINAR ZA EN DAN

POSTANI VINAR ZA EN DAN

Priprava svojega vina se mnogim ljubiteljem vina morda sliši kot oddaljene sanje.

Ampak ne v Vipavi!

Ponujamo vam priložnost, da postanete vinar! Vinogradnik in vinar si lahko 365 dni v letu. 

 

Zbirno mesto: Goče – ob osnovni šoli Goče. * V primeru ogleda Vinarskega muzeja Vipava je zbirno mesto na TIC-u Vipava, Glavni trg 8.

Vinarski muzej se nahaja v obokani kleti baročnega dvorca Lanthieri, ki kraljuje na Glavnem trgu v Vipavi. V muzeju so predstavljene pregledne zbirke trsničarstva , vinogradništva in vinarstva, ki pričajo o bogati tradiciji negovanja vinske trte na vipavskih tleh.

Po ogledu Vipave (opcijsko), se skupina seli na Goče.

Vodič vam predstavi vas Goče in njeno zgodovino.  Goče so bile v zgodovini vinarsko središče, kjer so nastajala vina za dunajski dvor in bližnje pristanišče v Trstu.

Vzemite vinogradništvo kot hobi z možnostjo dela v vinogradu. Delo poteka ob vseh letnih časih. V vinogradu in kleti dela nikoli ne zmanjka. Tokrat pa imate možnost, da vino spremljate od trte do steklenice.

1. Ogled vinogradov (vinogradniški del).

Vodič skupino odpelje v okoliški terasast vinograd, kjer jim pojasni celotno pot, ki jo je potrebno prehoditi, če želimo pridelati grozdje. Obiskovalce podrobneje terminsko seznani z vsemi deli, ki jih je potrebno opraviti v vinogradu (rez trte, strojna obdelava zemlje itd..), istočasno pa se lahko obiskovalci preizkusijo v sezonskih delih, ki so takrat na voljo v vinogradu. Pa poznate naše vipavske avtohtone sorte grozdja? Ponujamo vam ekskluzivno storitev. Zasadite nekaj trsnic ob obisku in spremljajte njihovo rast in razvoj. Z leti pa boste imeli tudi svoje vino. Z rednim obiskovanjem boste lahko spremljali njihovo rast in razvoj skozi vse fenofaze od brst do jagod zrelih za trgatev.  

 

2. Predstavitev del v kleti (vinarski del).

Drugi sklop izleta zajema vinarski del. Obiskovalcem se predstavi pot od trgatve do vina z vsemi vmesnimi fazami (trgatev, mletje, prešanje, itd..). Podrobneje so predstavljeni vsi pomembnejši procesi in njihov pomen v vinarstvu. Spoznali boste umetnost ustvarjanja edinstvene mešanice iz najboljših vin, ki jih ponujamo, prilagojeno vašemu okusu in željam. Zagotovili vam bomo izobraževanje in vse potrebne informacije, naša kakovostna vipavska vina in vso opremo, ki jo potrebujete za pripravo svoje steklenice.  Kar morate prinesti s seboj, pa je vaša kreativnost!

 

3. Dodatni proizvodi v vinogradništvu in vinarstvu.

Tretji - zadnji sklop zajema dodatne proizvode v vinogradništvu in vinarstvu. Podrobneje se boste seznanili s procesom kuhanja vinskega destilata in končni produkt – vinjak. Predstavljene bodo tudi tehnike pridelave pikolita in različnih likerjev.

 

Dodatna ponudba:

Voden ogled Goč

Ker so domačije in vinogradi raztreseni po celotnih Gočah, bo vodič vmesni čas porabil za predstavitev Goč. Podrobneje se predstavi vinogradniško in vinarsko zgodovino in vpliv le te na razvoj vasi.

Degustacija vin v izbranih kleteh

Po predstavitvi posameznega sklopa, sledi degustacija vin v dveh oziroma treh vinskih kleteh. Poleg degustacije bodo mladi vinarji predstavili načrte za prihodnost in svojo vizijo glede razvoja lastnih blagovnih znamk.

Hrana

Obiskovalci dobijo v osnovnem paketu finger food narezek iz izbranih domačih mesnin, sir in domač kruh iz droži.

 

Delo v vinogradu in vinski kleti in kasneje v degustacijski sobi nikoli ne počiva, je nadvse pestro in raznoliko.

Zato vabljeni na edinstveno vinogradniško potovanje, polno novih znanj in doživetij.

 

Trajanje izleta: 3 - 4 ure.

 

Cena:  6-8 oseb – 55€/oseba

            8-12 oseb – 50€/oseba

 

REZERVACIJE:

Zavod za turizem TRG Vipava

Glavni trg 1, 5271 Vipava

Tel.: 00386 51 215 226, 00386 5 368 70 40

 

PONUDNIK DOŽIVETJA:

Ivan Ćumurdžić, glasbeni nastopi in moderiranje s.p.

Kraška cesta 53, Divača, 6215 Divača

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija

Zelena Vipava

Doživi Vipavo

Doživi Vipavo

Projekti

Projekti