Pustite se presenetiti!

Vipavska dolina v enem dnevu

VIPAVA IN DVOREC ZEMONO (od 9.00 do 11.00 ure):

Prihod v Vipavo na Glavni trg, kjer vas bo pričakal lokalni turistični vodnik. Na Glavnem trgu si bomo ogledali znameniti Lanthierijev dvorec, kjer je nekdaj živel grof Lanthieri in mestu vtisnil svoj pečat.

Od tu se bomo odpravili do glavnih izvirov reke Vipave; Podfarovža in Podskale. To sta le dva izmed sedmih stalnih izvirov reke Vipave. Dokaz, da je kraj Vipava prepreden z vodo, je število mostov, saj jih tu naštejemo preko 20. Sledi ogled cerkve sv. Štefana, ki ohranja tradicijo žegnanja konj na Štefanovo.

Ogled Vipave bomo zaključili na vipavskem pokopališču, kjer si bomo ogledali egipčanska sarkofaga stara preko 4.500 let katera je iz Egipta pripeljal znan egiptolog Anton Lavrin. Med ogledom Vipave se bomo za kratek čas ustavili v Vinoteki Vipava, kjer bomo poizkusili zelo redko staro vipavsko avtohtono sorto Klarnico.

Nedaleč iz Vipave, se na vinorodnem griču nahaja dvorec Zemono, ki ga je za svoje užitke dal sezidati grof Lanthieri. Od tu se širi prelep pogled na dolinsko dno, kjer je med drugim potekala znamenita bitka »pri mrzli reki« med cesarjema Evgenijem in Teodozijem.

 

MALICA IN DEGUSTACIJA VIN V VINSKI KLETI VIPAVA (od 11.15 do 13.00 ure):

V vinski kleti v Vipavi, je v starem okroglem delu kleti pravo svetišče vipavskega vina Vipavski hram. Beseda hram pomeni za Vipavce vinsko klet, v kateri se ne hrani le vino, ampak se v njej ljudje srečujejo, modrujejo, dogovarjajo in veselijo.  V prijetnem ambientu vas bodo pogostili z vipavsko joto s klobaso. Po malici se bomo z vinskim strokovnjakom odpravili pod zemljo, kjer vinska klet Vipava hrani najboljše vino. Sledi degustacija 5 vrhunskih vin. Po vaši želji lahko poizkusite še tipičen nanoški sir in pršut.

 

AJDOVŠČINA IN VIPAVSKI KRIŽ (od 13.15 do 16.00 ure):

V Ajdovščini bom nadaljevali zgodbo o antični zgodovini naše dežele. Na mestu današnje Ajdovščine so arheologi našli celo vrsto ostankov nekdanje vojaške utrdbe Castra.

Ogledali si bomo razstavo o antični Ajdovščini v Muzeju v Ajdovščini. Nato pa vas bomo peljali okoli obzidja Castre, tu boste slišali še mnogo drugih zanimivih zgodb našega mesta: o hudourniškem Hublju, ki je od Rimljanov naprej krojil usodo teh krajev, o znamenitem slikarju Venu Pilonu, o Šturjah in prvem slovenskem lutkarju Milanu Klemenčiču, o prvi slovenski povojni vladi, ki je bila ustanovljena v Ajdovščini in še mnoge druge. Po ogledu Ajdovščine se bomo odpravili v srednjeveški Vipavski križ.

Vipavski križ je najstarejše mesto v Vipavski dolini, danes vas, ki krasi našo rajsko deželo na gričku sredi doline. Ogledali si bomo ostanke Attemsovega gradu, znamenite »gase«, se sprehodili do Kapucinskega samostana, kjer je svoje znamenite pridige ustvaril Janez Svetokriški, in se preko obzidja razgledali po rajski deželi.

 

POZNO KOSILO NA ENI IZMED TURISTIČNIH KMETIJ ALI OBISK VIPAVSKE OSMICE (od 16.30 ure dalje):

S prijetnim druženjem bomo nadaljevali na eni izmed mnogih turističnih kmetij ali osmic. Gostoljubne gospodinje vas bodo pogostile z izvrstno domačo hrano kot je goveja juha, različne mesnine s sezonsko zelenjavo, krompirjem in nenazadnje z vipavskimi štruklji.  Ob dobri hrani vam bodo ponudili tudi vino iz lastne vinske kleti. 

Splošna navodila in pogoji

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija