Pustite se presenetiti!

Vipava

Vipava leži v zgornjem delu sončne Vipavske doline, ob številnih izvirih istoimenske reke, ki imajo mednarodno slavo zaradi izredne lege, vodnih in speleoloških značilnosti.

 

Reka Vipava ima kot edina v Evropi deltast izvir. Njeni izviri (Podfarovž, Podskala,…) so povezani s podzemnimi vodami kraškega zaledja Nanosa in Postojnske kotline. Dokaz, da je kraj Vipava prepreden z vodo, je število mostov. Teh je kar 25 in zato nekateri pravijo Vipavi slovenske Benetke.

 

V dolini se čutijo močni vplivi sredozemske klime, kar omogoča vzgojo in rast kakija, fig, vinske trte in celo oljk. Milo klimo občasno prekine burja, ki se zaganja z Nanosa in Trnovskega gozda. 

 

Burja je pomagala krojiti zgodovino, saj je usodno posegla v boj med vojskama rimskega cesarja Teodozija in upornika Evgenija leta 394 v bitki pri Frigidu (Mrzli reki). Ta bitka velja za neposreden povod razpada rimskega cesarstva na dva dela.

 

Vipava se ponaša s pestro zgodovino, izjemnimi kulturnimi spomeniki, naravnimi posebnostmi in z dolgoletno vinogradniško tradicijo. Poleg odličnih vin Vipavo zaznamujeta tudi stolp gradu na strmem pobočju Nanosa in cerkev sv. Štefana s freskami Jelovška in Wolfa. Stavbni fond Vipave je pretežno iz 18. in 19. stoletja. Kraju so poseben pečat pustili grofje Lanthieri s svojimi gradovi in lepo urejenimi parki.

 

Točka odličnosti : 

Na razglednem gričku severozahodno od Vipave so grofje Lanthieriji zgradili v 17. stoletju lovski dvorec Zemono, ki jim je služil kot letno domovanje. Je ena redkih povsem ohranjenih renesančnih stavb v Sloveniji. Na stenah so ohranjene krajinske slikarije iz 18. stoletja. V 70. letih prejšnjega stoletja ga je ajdovska Lipa temeljito obnovila, tako da danes dvorec služi razstavni in gostinski dejavnosti ter številnim kulturnim, predvsem glasbenim prireditvam.

 

V središču Vipave leži Lanthierjev dvorec iz 17. stoletja. Stavba se ponaša s poudarjenimi portali, štukaturnimi okni, balkoni in okrasjem. Park pred dvorcem in vodno zaledje za njim tvorijo celoto, ki poudarja zanimivo zlitje narave in arhitekturne dediščine na Slovenskem.

 

Od 19. stoletja dalje ležita na vipavskem civilnem pokopališču dva egipčanska sarkofaga, stara preko 4.500 let, ki ju je domačin, diplomat in egiptolog Anton Lavrin pripeljal iz Egipta.

 

Znameniti meščani : 

V Vipavi je bil leta 1486 rojen diplomat Žiga Herberstein, pisec znamenitih Moskovskih zapiskov (1549). Z njimi je Evropi prvi pobliže predstavil življenje v tedanji Rusiji. 

 

Vipava je tudi rojstni kraj protestanstkega pisca Sebastjana Krelja

 

Vipavčan Anton Lavrin je bil egiptolog in diplomat avstrijskega dvora. Služboval je v Egiptu. v Vipavo je pripeljal 2 sarkofaga.

 

Carlo Goldoni je bil rojen 1707 v Benetkah. Pesnik in dramatik je na povabilo grofov Lanthierjev nekaj časa bival v dvorcu v Vipavi. Te kraje je pozneje opisal v svojih Spomih.

 

Stanko Premrl je bil rojen v Podnanosu pri Vipavi 1880. Bil je skladatelj. Uglasbil je Prešernovo Zdravljico.

 

Dragu Bajcu, pesniku, časnikarju in borcu proti fašizmu ni bilo dano, da bi se njegov obetajoči pesniški talent razvil v celoti, saj je bilo njegovo življenje prezgodaj pretrgano. Večina njegovih pesmi je ostala v rokopisu, mnoge so se tudi izgubile. Ob petdesetletnici smrti je izšla zbirka njegovih pesmi Drevo sem. V Vipavi so Dragu Bajcu posvečena naslednja obeležja: spomenik na pokopališču, delo Meštrovičevega učenca Franceta Goršeta, spomenik pred Osnovno šolo Draga Bajca, delo Njegovana Nemca, in spominska plošča Dragu in Milanu Bajcu na njuni rojstni hiši.

 

Ivan Šček (1925 - 1972) je bil glasbeni pedagog, vzgojitelj, skladatelj, in dirigent. Njegov skladateljski opus obsega čez 70 skladb posvetne in religiozne vsebine. Na skladbe z religiozna vsebino se je podpisoval kot Štefan Kovač. Pisal je za otroške, ženske in mešane zbore, samospeve, komorna dela in zbirke skladb za različna glasbila. Skoraj 18 let je uspešno vzgajal mladino na glasbeni šoli in gimnaziji v Kopru, bil soustanovitelj Društva prijateljev glasbe v Kopru in Društva glasbenih pedagogov Primorske v Piranu. 

 

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija