Izberi jezik:

Pustite se presenetiti!

Vinsko kulinarični dogodki Zavoda za turizem TRG Vipava

Datum: 
od petek, September 27, 2019 - 16:30 do sreda, Oktober 30, 2019 - 16:30

Prvi večer, ki je potekal 3. septembra smo se posvetili sorti pinela. Pod vodstvom priznanega sommelierja Valentina Bufolina smo spoznali 8 pinel, ki prihajajo iz različnih leg Vipavske doline. 5. septembra smo večer posvetili vipavski avtohtoni zelen. Dogodka so se udeležili  tudi pridelovalci obeh sort, ki so večer popestrili in seznanili poslušalce o postopkih pridelave in tradiciji vzgoje obeh sort. V tednu pred Vipavsko trgatvijo smo izvedli zanimivo vinsko – kulinarično delavnico Sladoled in vino. Za ta poseben večer, ki ga je vodil prvak sommelier Martin Gruzovin, nam je gostilna Podfarovž iz Vipave razvila 4 vrhunske okuse sladoleda, ki so temeljili na tipični vipavski kulinariki. Vsak okus sladoleda smo spajali s tremi vini izbranih vipavskih vinarjev.

Vrhunec vinskega dogajanja je bila izvedba prvega Festivala vipavskih vin, ki je potekal v sencih dreves Lanthierijevega parka. Kljub temu, da je bil 15. september vrhunec trgatvene sezone, se je povabilu k udeležbi na festivalu odzvalo kar 24 vinarjev iz Občine Vipava:

  1. Wintura, Rajko Andlovic, Gradišče pri Vipavi

2. Tomasvin, Tomaž Fabčič, Podraga

      3. Posestvo Rouna, Slap

      4. Dora, Mitja Turk, Erzelj

      5. Vinska klet Miška, Erzelj

      6. Andraž Ferjančič, Goče

      7. Vina Benčina, Lože

      8. Turistična kmetija Rehar, Lože

      9. Vina Deple, Duplje

     10. Vina - wines Ranarum, Duplje

     11. Cejkotova domačija, Goče

     12. Vina Poljšak, Gradišče pri Vipavi

     13. Vina Povh, Goče

     14. Posestvo Lavrenčič, Duplje

     15. Vina Vidus, Podbreg

     16. Kmetija Tomažič, Vrhpolje

     17. Vina Marc, Slap

     18. Vina Krapež, Vrhpolje

     19. Guerila, Planina

     20. Vina Žvokelj, Vrhpolje

     21. Vino Žorž, Slap

     22. Vino Petrič, Slap

     23. Burja estate, Orehovica

     24. Vipava 1894 d.o.o., Vipava

Festival vin je bil odlično obiskan in požel veliko zanimanja tako s strani domačinov kot tudi tujih obiskovalcev.

17. septembra smo izvedli vinski večer, kjer smo se posvetili sorti rebula in malvazija. Spoznali smo različne stile malvazij in rebul od svežih pa tudi od daljše maceriranih različic. Naše večere smo zaključili 19. septembra s spoznavanjem tipičnih beli vipavskih zvrsti, katere so bila letos tudi rdeča nit za izbor županovega vina. Vsi vinsko kulinarični dogodki so potekali v Vinarskem muzeju Vipava.

Z dogodki bomo nadaljevali tudi v prihodnjih mesecih, ko bomo večere posvetili predvsem rdečim vinom ter peninam.

 

Pripravila: Maja Hladnik, TIC Vipava

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija