Izberi jezik:

Tradicionalni pohod med vrhpoljskimi vinogradi

Datum: 
nedelja, Februar 23, 2014 - 08:00

VINARSKO TURISTIČNO DRUŠTVO 

VRHPOLJE - DUPLJE

VABI NA TRADICIONALNI POHOD 

 

"MED VRHPOLJSKIMI VINOGRADI"

 

NEDELJA, 23. FEBRUAR 2014 

________________________________________

 

Spoštovani prijatelji in ljubitelji pohodništva!

 

 

Vabimo vas na tradicionalni pohod. 

 

Tradicionalni pohod je organiziran zadnjo nedeljo v februarju, na pot se odpravljamo od 8. do 12. ure in traja 3 do 5 ur.

 

Začetek in konec pešpoti je v Vrhpolju pred Gasilskim domom. Pot nas pelje skozi vinograde pod vznožjem vasi mimo vasice Duplje do znanega letnega Lanthierijevega dvorca Zemono. 

Pot nadaljujemo proti pobočju Nanosa in pod Starim gradom ob hudourniku Bela krenemo nazaj proti Vrhpolju. Smo na sredini poti, pohod lahko končamo, ali nadaljujemo in se dvignemo nad vas v kanjon hudournika Bela.  Ob poti so mlini in kovačije ter čudoviti tolmuni: Kotel, Sklečka, Korita, Tekc in Hudičev stolček. Po ustnem izročilu je sam hudič zvalil skalo v tolmun tako, da je pod njo nastalo priljubljeno kopališče.

 

Višje v soteski je mogočna stena, ki jo je voda skozi tisočletja grizla in na njej pustila čudovite sledi. Ob steni je Krnica, poletno kopališče vaške mladine. Ob naši poti se iz struge dviga znana plezalna stena Bela. Pozna in obiskuje jo veliko plezalcev iz cele Evrope.

Ločimo se od hudournika Bela in pridemo visoko nad vasjo na Pšavo, od koder se odpre pogled v dolino in na višje ležeče vinograde. Ob poti so razvaline majhnega samostana, kapucini so v njem že davno pridelovali vino.

 

V vas se spustimo mimo cerkvice sv. Ahacija ob vinogradih, ki nam zaradi izredne lege dajejo najboljše grozdje za vrhunska vina.

 

Pot ni težavna, gre po lahko prehodnih poljskih poteh z manjšimi vzponi in spusti, primerna je za vse letne čase, potrebno pa je imeti pohodniško obutev.

 

 Organizira ga vinarsko turistično društvo Vrhpolje - Duplje v sodelovanju s KS Vrhpolje, Prostovoljnim gasilskim društvom Vrhpolje ter Občino Vipava.

 

Na cilju vas bomo pričakali z odličnim okrepčilom, sledilo bo veselo druženje.

Štartnima, ali participacija 2,00€

 

Vabljeni vsi ljubitelji pohodništva, narave, prijetnega druženja in Vrhpoljskih vin!

 

Info; Branko 041 707 534

        

Kako smo se na pohodu imeli v preteklih letih, si lahko ogledate na tej povezavi: http://193.189.190.25:443/VINARJI.htm (Marjan Božič)

 

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija

Zelena Vipava

Doživi Vipavo

Doživi Vipavo

Projekti

Projekti