Izberi jezik:

Pustite se presenetiti!

Sobe in apartmaji Koren

 

Kakor Slovenija leži na sončni strani Alp, se tudi Vipava nahaja na sončni strani Vipavske doline, kar je zagotovo tudi eden izmed razlogov poselitve Ilirov in Keltov na tem območju v pred rimskem času. Od tu tudi izvor imena Vipava, kajti "vip" v keltskem jeziku pomeni "reka". Edina reka z deltastim izvirom v Evropi je ravno reka Vipava, zaradi česar mnogi imenujejo Vipavo kot slovenske Benetke (v Vipavi je kar 25 mostov).

 

Kjer tja na vipavsko stran, vrata burji se odpro... In res je tako, saj pri nas velja rek "da ima burja mlade". In prav ta burja je, po ljudskem izročilu, pomagala krojiti svetovno zgodovino z posegom v boj med vojskama rimskega cesarja Teodozija in upornika Evgenija leta 394 v bitki pri Frigidu (Mrzli reki). Ta bitka velja za neposreden povod razpada rimskega cesarstva na dva dela. Kljub temu pa vipavska burja že stoletja ne more do živega vinski trti, ki ji ugodni vplivi sredozemske klime in rodovitna flišna tla ter znanje in ljubezen domačih vinogradnikov omogoča, da na njej zrase odlično grozdje, iz katerega nastajajo vsako leto vrhunska vina. O tem se velja prepričati. Da pa je vinogradništvo pomembna kmetijska in gospodarska panoga na vipavskem pa priča že leta 1894 ustanovljena vinska klet v Vipavi.

 

O zgodovinski pomembnosti Vipave pa priča vrsta gradov. Tu je bilo več premožnih plemiških družin: Herbersteini, Thurni, Edlingi, Baumkirchnerji in zadnja plemiška rodbina Lanthierji. O njihovem obstoju pričajo razvaline Starega gradu nad Vipavo, grad Tabor, Lanthierjev dvorec v središču Vipave, z baročno podobo v 18. stoletja ter v 17. stoletju zgrajen lovski dvorec Zemono, ki je danes ena redkih ohranjenih renesančnih stavb v Sloveniji. Danes pa lahko na tem razglednem ter romantičnem dvorcu zaljubljenci stopijo na skupno pot življenja. Za Vipavo so tudi zelo pomembni kamniti baročni dečki – putti, ki so "čuvali" grajski park, danes pa so razporejeni pred Lanthierjevem dvorcem.

 

APARTMA PODFAROVŽ:

Posebnost tega apartmaja so okrogle stopnice, ki vodijo iz dnevnega prostora do treh ležišč. Eno ležišče ja v majhni sobi, drugi dve postelji pa v drugem prostoru. V dnevni sobi pa je še eno normalno, ter eno dodatno ležišče. Vseh ležišč v tem apartmaju je torej pet. Ravno tako je tukaj kuhinja, kopalnica, TV, radio, jedilna miza... Dva metra od vhodnih vrat je balkon s pogledom na atrij, ki ga lahko gosti mirno uporabljajo. 

 

APARTMA PODSKALCA:

Spalnica za dva, kopalnica, kuhinja z dnevnim prostorom in balkon so glavni elementi tudi tega apartmaja. V dnevnem prostoru je na voljo raztegljiv kavč, ki lahko ponudi še dve dodatni ležišči za dva otroka. Potrebno je omeniti, da ima ta apartma največji balkon izmed vseh apartmajev ter da se tu sliši šumenje reke Vipave, kar ob poletnih večerih naredi to prijeten kotiček za ohladitev. 

 

APARTMA POD LIPCO:

Podobno kot pri zgornjih apatmajih ima tudi apartma "Pod lipco" spalnico za dva, kopalnico, popolnoma opremljeno kuhinjo z dnevnim prostorom ter še eno dodatno učno sobo, opremljeno s pisalno mizo in pisarniškim stolom. V dnevnem prostoru je eno normalno ter še eno dodatno ležišče, kar pomeni da v tem apartmaju lahko prenočijo štirje gosti. 

 

Poleg apartmajev, lahko našim gostom ponudimo tudi tri sobe.

 

Info:

Apartmaji Koren

Glavni trg 2

SI-5271 Vipava

T: +386 (0)40 217 213

E: apartmajikoren@gmail.com 

W: www.apartmaji-koren.com

 

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija

Zelena Vipava

Doživi Vipavo

Doživi Vipavo

Projekti

Projekti