Pustite se presenetiti!

Projekt: Vipavske zgodbe

Napoved usposabljanja za lokalne turistične vodnike

Projekt Vipavske zgodbe  -  napoved usposabljanja za lokalne turistične vodnike

V Vipavo in Vipavsko dolino prihaja čedalje več turistov in obiskovalcev, ki si želijo vodenih ogledov. Zavod za turizem TRG Vipava že vrsto let koordinira lokalno turistično vodenje po območju občine Vipava, s tem, da pripravlja programe vodenj, pridobiva skupine, usklajuje vodnike. Največ ogledov v običajnih razmerah poteka v okviru organiziranih skupin v spomladanskem in jesenskem času. V poletni sezoni je veliko individualnih gostov, predvsem tujih, ki so nastanjeni pri bližnjih ponudnikih namestitev in si želijo doživeti Vipavo. Obiskovalci si na vodenih ogledih z navdušenjem ogledajo Vipavo; od trškega jedra, dvorca Lanthieri, Vinarskega muzeja Vipava, izvirov reke Vipave, cerkve sv. Štefana, do egipčanskih sarkofagov in vojaškega pokopališča. Goste zanimajo tudi vasi, od Vrhpolja s Teodozijevo bitko in mozaiki patra Rupnika, do Zemona, Slapa z bogato turistično ponudbo, starodavne Goče, Podnanos z Zgodbo o Zdravljici,…

V preteklem letu je Zavod za turizem TRG Vipava kandidiral za sredstva na več javnih pozivov LAS Vipavska dolina. Na 3. javnem pozivu LAS Vipavska dolina za sofinanciranje operacij iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja ukrep LEADER je uspešno pridobil sredstva za izvedbo projekta Vipavske zgodbe. Projekt obsega usposabljanje novih lokalnih turističnih vodnikov in oblikovanje novih tematskih vodenj, ki bodo na atraktiven način podajala vipavske zgodbe različnim ciljnim skupinam (osnovnošolci, dijaki, upokojenci, team building skupine, individualni gostje,…).

Usposabljanje bo obsegalo več vsebinskih sklopov. Prvi sklop bo podal osnove vodenja - vrste in načini vodenja, tehnika vodenja ter bonton in kodeks turističnih vodnikov. Naslednji sklop bo obsegal spoznavanje zgodovine in geografije lokalnega okolja, sledila bo tema o vinorodnem območju in njegovih značilnostih. Pomemben del usposabljanja bo spoznavanje načinov interpretativnega vodenja ter retorika pri vodenju. Usposabljanje bo osnova za pridobitev licence lokalnega turističnega vodnika na območju občine Vipava ter za vpis v register turističnih vodnikov.

Izvedba usposabljanja se načrtuje v drugi polovici februarja, verjetno v spletni obliki, odvisno od takratnih razmer. Vabilo na usposabljanje za lokalne turistične vodnike z natančnejšim programom in točnimi datumi posameznih predavanj bodo objavljeni na spletni strani www.izvirna-vipavska.si in facebook profilu Zavoda za turizem TRG Vipava. Več informacij lahko dobite na elektronskem naslovu: tic.vipava@siol.net ali preko telefona 05 368 70 40.

                                                                                         

                                                                                            Urška Grmek, vodja projekta

                                                                                            Zavod za turizem TRG Vipava

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija

Zelena Vipava

Doživi Vipavo

Doživi Vipavo

Projekti

Projekti