Izberi jezik:

Pustite se presenetiti!

Izleti po Vipavski dolini

Na poletno nedeljo 9. avgusta je na Gočah pri cerkvi Marije Snežne na Obeluncu potekala slovesna maša in blagoslov obnovljene cerkve. Cerkev je, skupaj z zidom, ki jo obdaja, zaščitena s statusom kulturnega spomenika, ki poudarja pomen te izjemne skupne dediščine in vrednot, ki jih le-ta predstavlja. Je tudi na seznamu projekta romarskih cerkva od Alp do Jadrana. Slovesno mašo in blagoslov je daroval koprski škof msgr. Jurij Bizjak. Mašo je s petjem obogatil goški cerkveni pevski zbor.

[link_to_revision]

Keramika Gržeta ima prodajno galerijski prostor na Gočah 11a, pod arhitekturno zanimivim velbom. Sva Duška in Tomica Gržeta in se s keramiko ukvarjava od 2004.

Z Reke na Hrvaškem, kjer sva živela do 2017, sva se preselila na Goče in tu našla nove navdihe, ustvarila atelje ter galerijo. Na hrvaškem sva bila člana mednarodnega društva keramikov Interiinova in poleg nekaj samostojnih razstav sva sodelovala na vseh skupinskih.

Izdelki v galeriji so: izvirni spominki, umetniška keramika, uporabno posodje, nakit.

[link_to_revision]

Leta 1994 so nad vasjo Vrhpolje postavili Teodozijev križ v spomin na dogodke izpred 1600 let, ko naj bi v bližini potekala bitka med rimskima cesarjema Teodozijem in Evgenijem. Križ je izdelan v obliki črke T kot začetnice cesarjevega imena Teodozij. Stoji na istoimenski skali, na kateri naj bi pred odločilnim spopadom molil cesar. Trimeterski križ ima na prečniku vklesano letnico 394, na stebru pa napis Theodosios. Nastal je po zamisli likovnega pedagoga, domačina Lucijana Lavrenčiča, iz marmorja pa ga je izklesal kamnosek Vojko Možina. (Kobal, A., 2008)

[link_to_revision]

Mlake so naravni spomenik velikosti približno 100 ha. Ležijo v neposredni bližini magistralne ceste Vipava–Podnanos in hitre ceste Selo–Razdrto. Mokrišče je prehodno območje med vodo in kopnim z visoko podtalnico. Pomembnost mokrišč je v tem, da ohranjajo ravnovesje v naravi. Mlake imajo izrazito pestrost živalskih in rastlinskih vrst, med njimi je 14 takih z rdečega seznama ogroženih vrst, zavarovane z evropskimi konvencijami in smernicami. V tem koščku Vipavske doline leži prava ekološka zakladnica, ki jo lahko občudujemo in preučujemo le redkokje.

[link_to_revision]

Drago Bajc je bil pesnik, časnikar in borec proti fašizmu, rojen v Vipavi. Njegova življenjska pot se je končala, ko še ni bil star 24 let. Leto dni po smrti so Dragu Bajcu postavili nagrobni spomenik. Po naročilu prijateljev, sodelavcev in tigrovcev ga je izdelal kipar France Gorše. Kipar je spomenik delal v tajnosti, saj je bil to čas množičnih aretacij s strani italijanske oblasti.

[link_to_revision]

Vipavska dolina leži med visokima planotama Trnovski gozd in Nanos na severu ter nizko planoto Kras na jugu. Razteza se od jugovzhoda proti severozahodu: od povirja potoka Močilnik pod Razdrtim do Goriške ravnine ob državni meji z Italijo meri v dolžino okrog 40 km. Na severu se vzpne do roba Trnovskega gozda, na vzhodu do uravnave na Nanosu, na jugu se z južnimi slemeni Vipavskih brd, flišnim pasom južno nad reko Branico in reko Vipavo ter s hribovitim hrbtom Vrhe naslanja na Kras.

[link_to_revision]

KAJ SO DAROVI VIPAVSKE: 

[link_to_revision]

Značilnost širjenja elektromagnetnih valov višjih frekvenc, ki jih uporabljajo UKV in TV oddajniki je v tem, da se ti valovi odbijajo od naravnih ovir. Ker je Slovenija pretežno gorata, morajo zato oddajniki biti postavljeni na čim večji višini. V tem je razlika od srednjevalovnih oddajnikov, ki so bili do uvedbe UKV oddajnikov postavljeni izključno na ravnih površinah, v dolinah in ob morju. V Sloveniji je bilo postavljenih pet osnovnih oddajnih centrov in sicer na Krvavcu, Kumu, Pohorju, Plešivcu in na Nanosu.

[link_to_revision]

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija

Zelena Vipava

Doživi Vipavo

Doživi Vipavo

Projekti

Projekti