Izberi jezik:

Pustite se presenetiti!

Izleti po Vipavski dolini

KAJ SO DAROVI VIPAVSKE: 

[link_to_revision]

Značilnost širjenja elektromagnetnih valov višjih frekvenc, ki jih uporabljajo UKV in TV oddajniki je v tem, da se ti valovi odbijajo od naravnih ovir. Ker je Slovenija pretežno gorata, morajo zato oddajniki biti postavljeni na čim večji višini. V tem je razlika od srednjevalovnih oddajnikov, ki so bili do uvedbe UKV oddajnikov postavljeni izključno na ravnih površinah, v dolinah in ob morju. V Sloveniji je bilo postavljenih pet osnovnih oddajnih centrov in sicer na Krvavcu, Kumu, Pohorju, Plešivcu in na Nanosu.

[link_to_revision]
Na kmetiji Koren pridelujemo žitarice, industrijsko konopljo, vrtnine, zelišča, sadje ter vzrejamo kokoši, koze in pujske. Za predelavo uporabljamo dva mlina z mlinskim kamnom, za moke z glutenom in brez glutena ter prešo za hladno stiskano olje. Naši izdelki so na voljo na domačiji, na kmečki tržnici v Ajdovščini vsako drugo soboto v mesecu ter vsako soboto na tržnicah v Novi Gorici in Kopru. SVEŽE MOKE *pšencina polnozrnata *pirina polnozrnata *kamutova polnozrnata (jeseni 2016) *ajdova (jeseni 2016) *koruzna (jeseni 2016) PEKOVSKI IZDELKI *polnozrnat pirin, pšenicni, konopljin kruh
[link_to_revision]
Zgodovina osmic sega v čase Marije Terezije, ko je sredi 18. stoletja tedanjim pridelovalcem žlahtne kapljice dovolila prodajati njihova vina, obenem pa so lahko obiskovalcem ponudili še dobrote iz domače kuhinje. Ta tradicija se je ohranila do danes in dvakrat letno tako vrata naše domačije odpremo obiskovalcem, da ob dobri domači hrani in vinu pozabijo na vsakdanje skrbi. Da so osmice zabavne, pa so nekoč in tako je še danes poskrbeli muzikantje in pevci. Letno prirejamo dve osmici, spomladansko in zimsko. PONUDBA VIN in OSTALE PIJAČE:
[link_to_revision]
Drugi vikend v septembru je rezerviran za tradicionalni dogodek Vipavska trgatev. Petkov večer nam popestrijo klape z dalmatinsko glasbo. Sobotni dan se prične s športnimi prireditvami. Večer se konča z glasbo domačih skupin. Nedelja, ki je najbolj pestra pa že v dopoldanskih urah privabi goste na kmečko tržnico, kjer se predstavljajo domači vinarji, pridelovalci in rokodelci. Popoldan pozdravimo novo izvoljeno Vipavsko vinsko kraljico in blagoslovimo mošt, nato sledi zabava  z narodnozabavnimi skupinami in zvečer, če le vreme dopušča tradicionalen ognjemet. Vabljeni, da obiščete Vipavo!
[link_to_revision]

Prihod v vas Podnanos, ogled znamenitosti, zgodba o Zdravljici, ... (1,5 ure), degustacija 3 vin v vinskem hramu Matije Vertovec (1 uro), ogled 20 minutne komedije »Martin Povožen« dramske skupine Ga pihnemo,  degustacija zelenovega likerja po predstavi (1 uro skupaj s predstavo), veselo martinovanje na osmici ali na izbrani turistični kmetiji na vipavskem podeželju (3 in več ur)

[link_to_revision]

Prihod v Vipavo na Glavni trg, kjer vas bo pričakal lokalni turistični vodnik. Na Glavnem trgu si bomo ogledali znameniti Lanthierijev dvorec, kjer je nekdaj živel grof Lanthieri in mestu vtisnil svoj pečat. Od tu se bomo odpravili do glavnih izvirov reke Vipave; Podfarovža in Podskale. To sta le dva izmed sedmih stalnih izvirov reke Vipave. Dokaz, da je kraj Vipava prepreden z vodo, je število mostov, saj jih tu naštejemo preko 20. Sledi ogled cerkve sv. Štefana, ki ohranja tradicijo žegnanja konj na Štefanovo.

[link_to_revision]

Prihod v Vipavo, kjer vas bo pričakal lokalni turistični vodnik, odhod proti vasi Gradišče nad Vipavo, kjer si bomo ogledali kapelice križevega pota, nadaljevali pot do cerkve sv. Križa, ki ima enkratne baročne oltarje (1 uro), sledi malica na izletniški kmetiji Avin (jota s klobaso) (1 uro), od tu se bomo povzpeli do kampa Gradiška Tura. Pod mogočnimi stenami Nanosa nas bo pot vodila (cca.  1 ura hoje) do cerkve sv. Miklavža, sledi ogled cerkve (2 uri)

[link_to_revision]

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija