Izberi jezik:

Pustite se presenetiti!

Pinela od vinograda do kozarca

Datum: 
petek, December 6, 2019 - 14:00

Sodelavci Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo in Centra za raziskave vina Univerze v Novi Gorici so v sklopu dogodkov Tedna Univerze v Novi Gorici v ponedeljek, 14. oktobra 2019, v popoldanskih urah za zunanje obiskovalce pripravili predavanje z degustacijo z naslovom »Pinela od vinograda do kozarca«.

Uvodoma je dr. Jan Reščič predstavil sorto grozdja (Vitis vinifera L.) 'Pinela' z vinogradniškega stališča, nato pa udeležence predavanja seznanil s prvimi omembami ter spregovoril o izvoru sorte in njeni razširjenosti nekoč in danes. V nadaljevanju je navedel dejavnike, ki vplivajo na končno kakovost grozdja, med katerimi je treba izpostaviti predvsem tla, lego in tehnologijo pridelave. Predstavil je tudi rezultate vsakoletnega spremljanja dozorevanja grozdja 'Pinela' v zadnjih desetih letih, ki ga izvajajo na bližnjem Kmetijsko-gozdarskem zavodu v Novi Gorici, in rezultate raziskav na tej sorti, ki so potekale v okviru Centra za raziskave vina Univerze v Novi Gorici. Sorta 'Pinela' ima v Vipavski dolini velik potencial in si zagotovo zasluži še več pozornosti v prihodnjih raziskavah.

Vinarske tehnologije predelave grozdja sorte 'Pinela' je predstavil mag. Marko Lesica, obiskovalcem pa je spregovoril tudi o izkušnjah, ki si jih s pridelavo in vinifikacijo grozdja Pinela pridobiva na Univerzitetnem posestvu v Mančah, in jih tako spodbudil k izmenjavi izkušenj.

Po zaključenem teoretičnem delu dogodka je sledila pokušina vin Pinela izbranih okoliških vinarjev, ki jo je vodila dr. Erika Jež. Vina, predstavljena na degustaciji, so bila izbrana glede na različne vinogradniške in vinarske tehnologije z namenom predstavitev različnih senzoričnih karakteristik vina Pinela. Najprej so obiskovalci pokušali peneče vino Pinela, pridelano s postopkom charmat, sledila so mirna vina letnika 2018, pridelana z različnimi tehnološkimi pristopi, kot so na primer kratkotrajna 24-urna hladna maceracija, spontana fermentacija, fermentacija z dodatkom selekcioniranih kvasovk, vino, pridelano po načelih biodinamične pridelave idr. Vina so obiskovalci med seboj primerjali in tako odkrivali, kako lahko lega ali tehnologija pridelave grozdja in vina vpliva na aromatične lastnosti. Za zaključek so poskusili tudi vino Pinela, starano v lesenem sodu, kar ni običajen pristop pri pridelavi tega sortnega vina, so se pa udeleženci dogodka strinjali, da je tak pristop perspektiven. Med samim predavanjem, degustacijo in pozneje je stekla živahna razprava med udeleženci dogodka in predavatelji z željo, da se tudi drugim vipavskim sortam namenijo taki dogodki. Na take pozive pa se bodo na Univerzi v Novi Gorici v prihodnje prav gotovo odzvali.

 

Pripravila dr. Jan Reščič in dr. Erika Jež

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija