Izberi jezik:

Pustite se presenetiti!

Obiščite

SEDEM DOŽIVETIJ VIPAVE SKOZI NJENE ZNAMENITOSTI

V svoji bogati zgodovini je Vipava obstajala in je posledično omenjena v pisnih virih različnih obdobij. In vsako obdobje je pri nas pustilo tudi svoj pečat. Zato si lahko vedno znova dovolimo poudarjati, kako bogato zgodovino nosi v sebi ta naša Vipava.

Kako si pa zagotoviti poučna doživetja skozi sprehod znamenitosti, pa nadaljujte z branjem.

 Pa začnimo. Prvo tako doživetje je obisk DVORCA LANTHIERI

[link_to_revision]

 

Vabimo vas na kolesarjanje med vipavskimi griči, na doživetje, ki prevzame zaradi čudovitih razgledov in zanimivosti, ki jih srečate že ob poti. Vabimo vas, da se med potjo ustavite pri lokalnih vinarjih, ki vam bodo ponudili le najboljše iz svojih kleti.

Izberite katero izmed sedmih kolesarskih poti, ki vas popeljejo po Vipavi in njenih okoliških vaseh. Ob enem pa se naužite naravnih lepot narave in kulturne dediščine, ki jih ponujajo naši kraji.

Predstavljamo vam peto izmed sedmih vinsko – kolesarskih poti, imenovano BARBERA.

[link_to_revision]

Na vipavskem predvsem zaradi ugodnega podnebja uspevajo številne rastlinske vrste, med njimi tudi sadno drevje. Na nekaterih starih posestvih in zaradi ljubiteljskih sadjarjev lahko še vedno najdemo stare sadne sorte med katerimi je največ hrušk, sledijo jablane nato pa še češnje, fige breskve, slive in marelice.

Tokrat smo za vas pripravili izbor sedmih starih sadnih sort, ki uspevajo na vipavskem.

1. GORIŠKA SEVKA

[link_to_revision]

Vabimo vas na kolesarjanje med vipavskimi griči, na doživetje, ki prevzame zaradi čudovitih razgledov in zanimivosti, ki jih srečate že ob poti. Vabimo vas, da se med potjo ustavite pri lokalnih vinarjih, ki vam bodo ponudili le najboljše iz svojih kleti.

Izberite katero izmed sedmih kolesarskih poti, ki vas popeljejo po Vipavi in njenih okoliških vaseh. Ob enem pa se naužite naravnih lepot narave in kulturne dediščine, ki jih ponujajo naši kraji.

Predstavljamo vam peto izmed sedmih vinsko – kolesarskih poti, imenovano BARBERA.

[link_to_revision]

Spoštovani!

Na Pomniku miru na Cerju se je 8.7.20202 odvila predstavitev novega turističnega produkta, ki povezuje Kras, Vipavsko dolino in Brda. 

Več v priponki. 

Sledite nam: https://www.brda-vipavskadolina-kras.si/?fbclid=IwAR1AYSaYHiAqieUItyUpIirILFkqK4zI1r3iQwomA571OmJwcscqUlxKkxc (kmalu). 

 

 

 

 

[link_to_revision]

Datum: sobota, 5. julij 2020

Kje: TIC, Vipava, Glavni trg 1, 5271 Vipava

 

Vinsko - kolesarska pot: REBULA

Vabimo vas na kolesarjenje med vipavskimi griči, na doživetje, ki prevzame zaradi čudovitih razgledov in zanimivosti, ki jih srečate že ob poti. Vabimo vas, da se med potjo ustavite pri lokalnih vinarjih, ki vam bodo ponudili le najboljše iz svojih kleti.

[link_to_revision]

Keramika Gržeta ima prodajno galerijski prostor na Gočah 11a, pod arhitekturno zanimivim velbom. Sva Duška in Tomica Gržeta in se s keramiko ukvarjava od 2004.

Z Reke na Hrvaškem, kjer sva živela do 2017, sva se preselila na Goče in tu našla nove navdihe, ustvarila atelje ter galerijo. Na hrvaškem sva bila člana mednarodnega društva keramikov Interiinova in poleg nekaj samostojnih razstav sva sodelovala na vseh skupinskih.

Izdelki v galeriji so: izvirni spominki, umetniška keramika, uporabno posodje, nakit.

[link_to_revision]

Leta 1994 so nad vasjo Vrhpolje postavili Teodozijev križ v spomin na dogodke izpred 1600 let, ko naj bi v bližini potekala bitka med rimskima cesarjema Teodozijem in Evgenijem. Križ je izdelan v obliki črke T kot začetnice cesarjevega imena Teodozij. Stoji na istoimenski skali, na kateri naj bi pred odločilnim spopadom molil cesar. Trimeterski križ ima na prečniku vklesano letnico 394, na stebru pa napis Theodosios. Nastal je po zamisli likovnega pedagoga, domačina Lucijana Lavrenčiča, iz marmorja pa ga je izklesal kamnosek Vojko Možina. (Kobal, A., 2008)

[link_to_revision]

Mlake so naravni spomenik velikosti približno 100 ha. Ležijo v neposredni bližini magistralne ceste Vipava–Podnanos in hitre ceste Selo–Razdrto. Mokrišče je prehodno območje med vodo in kopnim z visoko podtalnico. Pomembnost mokrišč je v tem, da ohranjajo ravnovesje v naravi. Mlake imajo izrazito pestrost živalskih in rastlinskih vrst, med njimi je 14 takih z rdečega seznama ogroženih vrst, zavarovane z evropskimi konvencijami in smernicami. V tem koščku Vipavske doline leži prava ekološka zakladnica, ki jo lahko občudujemo in preučujemo le redkokje.

[link_to_revision]

Drago Bajc je bil pesnik, časnikar in borec proti fašizmu, rojen v Vipavi. Njegova življenjska pot se je končala, ko še ni bil star 24 let. Leto dni po smrti so Dragu Bajcu postavili nagrobni spomenik. Po naročilu prijateljev, sodelavcev in tigrovcev ga je izdelal kipar France Gorše. Kipar je spomenik delal v tajnosti, saj je bil to čas množičnih aretacij s strani italijanske oblasti.

[link_to_revision]

Vipavska dolina leži med visokima planotama Trnovski gozd in Nanos na severu ter nizko planoto Kras na jugu. Razteza se od jugovzhoda proti severozahodu: od povirja potoka Močilnik pod Razdrtim do Goriške ravnine ob državni meji z Italijo meri v dolžino okrog 40 km. Na severu se vzpne do roba Trnovskega gozda, na vzhodu do uravnave na Nanosu, na jugu se z južnimi slemeni Vipavskih brd, flišnim pasom južno nad reko Branico in reko Vipavo ter s hribovitim hrbtom Vrhe naslanja na Kras.

[link_to_revision]

KAJ SO DAROVI VIPAVSKE: 

[link_to_revision]
La collezione del museo di radiodiffusione in tecnica analogica si trova sulla cima del Pleša (1262 m) ed è situata nei locali della Stazione trasmittente di Nanos. nanost Negli anni 1953–1954 furono eseguite sull’altopiano del Nanos le prime misurazioni di udibilità nel campo delle onde ultracorte con un trasmettitore di 30 W. Avendo il controllo su gran parte delle regioni di Primorska e Notranjska, nel 1955 cominciò con la trasmissione il programma radiofonico sloveno, nel 1957, invece, la trasmissione del programma televisivo italiano.
[link_to_revision]
A Museum Collection of Analogue Transmission Techniques on the mountain of Pleša (1,262m) is located at the Nanos transmission site. The first measurements of audibility in a VHF field were made with a 30W transmitter on the Nanos platueau between 1953 and 1954. Because of the potential to reach a large part of the Primorska and Notranjska regions, a Slovenian radio station began broadcasting in 1955, joined by an Italian television channel in 1957. nanos stolp
[link_to_revision]

Značilnost širjenja elektromagnetnih valov višjih frekvenc, ki jih uporabljajo UKV in TV oddajniki je v tem, da se ti valovi odbijajo od naravnih ovir. Ker je Slovenija pretežno gorata, morajo zato oddajniki biti postavljeni na čim večji višini. V tem je razlika od srednjevalovnih oddajnikov, ki so bili do uvedbe UKV oddajnikov postavljeni izključno na ravnih površinah, v dolinah in ob morju. V Sloveniji je bilo postavljenih pet osnovnih oddajnih centrov in sicer na Krvavcu, Kumu, Pohorju, Plešivcu in na Nanosu.

[link_to_revision]
Na kmetiji Koren pridelujemo žitarice, industrijsko konopljo, vrtnine, zelišča, sadje ter vzrejamo kokoši, koze in pujske. Za predelavo uporabljamo dva mlina z mlinskim kamnom, za moke z glutenom in brez glutena ter prešo za hladno stiskano olje. Naši izdelki so na voljo na domačiji, na kmečki tržnici v Ajdovščini vsako drugo soboto v mesecu ter vsako soboto na tržnicah v Novi Gorici in Kopru. SVEŽE MOKE *pšencina polnozrnata *pirina polnozrnata *kamutova polnozrnata (jeseni 2016) *ajdova (jeseni 2016) *koruzna (jeseni 2016) PEKOVSKI IZDELKI *polnozrnat pirin, pšenicni, konopljin kruh
[link_to_revision]
Drugi vikend v septembru je rezerviran za tradicionalni dogodek Vipavska trgatev. Petkov večer nam popestrijo klape z dalmatinsko glasbo. Sobotni dan se prične s športnimi prireditvami. Večer se konča z glasbo domačih skupin. Nedelja, ki je najbolj pestra pa že v dopoldanskih urah privabi goste na kmečko tržnico, kjer se predstavljajo domači vinarji, pridelovalci in rokodelci. Popoldan pozdravimo novo izvoljeno Vipavsko vinsko kraljico in blagoslovimo mošt, nato sledi zabava  z narodnozabavnimi skupinami in zvečer, če le vreme dopušča tradicionalen ognjemet. Vabljeni, da obiščete Vipavo!
[link_to_revision]

Prihod v vas Podnanos, ogled znamenitosti, zgodba o Zdravljici, ... (1,5 ure), degustacija 3 vin v vinskem hramu Matije Vertovec (1 uro), ogled 20 minutne komedije »Martin Povožen« dramske skupine Ga pihnemo,  degustacija zelenovega likerja po predstavi (1 uro skupaj s predstavo), veselo martinovanje na osmici ali na izbrani turistični kmetiji na vipavskem podeželju (3 in več ur)

[link_to_revision]

Prihod v Vipavo na Glavni trg, kjer vas bo pričakal lokalni turistični vodnik. Na Glavnem trgu si bomo ogledali znameniti Lanthierijev dvorec, kjer je nekdaj živel grof Lanthieri in mestu vtisnil svoj pečat. Od tu se bomo odpravili do glavnih izvirov reke Vipave; Podfarovža in Podskale. To sta le dva izmed sedmih stalnih izvirov reke Vipave. Dokaz, da je kraj Vipava prepreden z vodo, je število mostov, saj jih tu naštejemo preko 20. Sledi ogled cerkve sv. Štefana, ki ohranja tradicijo žegnanja konj na Štefanovo.

[link_to_revision]

Prihod v Vipavo, kjer vas bo pričakal lokalni turistični vodnik, odhod proti vasi Gradišče nad Vipavo, kjer si bomo ogledali kapelice križevega pota, nadaljevali pot do cerkve sv. Križa, ki ima enkratne baročne oltarje (1 uro), sledi malica na izletniški kmetiji Avin (jota s klobaso) (1 uro), od tu se bomo povzpeli do kampa Gradiška Tura. Pod mogočnimi stenami Nanosa nas bo pot vodila (cca.  1 ura hoje) do cerkve sv. Miklavža, sledi ogled cerkve (2 uri)

[link_to_revision]

Prihod v vas Erzelj, kjer vas bo pričakal lokalni turistični vodnik, dobrodošlicaz domačim žganjem, čajem ali domačim sokom pred pričetkom pohoda ter ogled kratkega filma o vasici Erzelj v stari šoli (0,5 ure), pohod po novi tematski poti »Med zaselki in studenci«, ki se vije med erzeljskimi vinogradi in povezuje številne naravne in kulturne znamenitosti te slikovite vipavske vasice. (2 – 3 ure),degustacija5 vrhunskih vin pri izbranem vinarju ter ogled tipične vipavske vinske kleti. Priporočamo degustacijo avtohtonih vipavskih sort »pinela« in »zelen« z vipavskim pršutom in domačim sirom. (1,5 ure), degustacija različnih vrst medu in medice pri izbranem čebelarju (1 uro)

[link_to_revision]

Prihod v Vipavo na Glavni trg, kjer vas bo pričakal lokalni turistični vodnik, ogled Vipave ki slovi po edinstvenih izvirih reke Vipaveegipčanskih sarkofagih in treh gradovih, ki pričajo zgodbe iz preteklosti (2 uri), postanek v Vinoteki Vipava, ogled 15 minutnega filma »Toliko vsega!« in degustacija vin zelen in pinela ob nanoškem siru (1 uro), ogled dvorca Zemono (0,5 ure)

[link_to_revision]

Podnanosu vas bo pričakal lokalni turistični vodnik. Ogled slikovite vasice Podnanos, ki slovipo osebah, ki so živele in ustvarjale v tej prelepi primorski vasici. Podnanos oz. Šembid se ponaša z izjemno zgodbo o Zdravljici, slovenski državni himni. Kraj je bil zelo  privlačen za snemanje igranih filmskih predstav, najbolj znamenito je snemanje filma Tistega lepega dne. (1,5 ure), ogled kapelic Križevega potav vasi Gradišče pri Vipavi (0,5 ura), čas za domače vipavsko kosilo na turistični kmetiji ali v prijetni domači gostilni (2 uri)

[link_to_revision]

ogled mesta Vipave, ki slovi po številnih izvirih reke Vipavegradovih in staroegipčanskih sarkofagih (2 uri), postanek v Vinoteki Vipava, kjer sledi ogled filma »Vipavska dolina - Toliko vsega!« in degustacija vrhunskega avtohtonega vina pinela (0,5 ure), kosilo na spomladanski osmici ali izbrani turistični kmetiji (2 uri)

[link_to_revision]

Ogled mesta Vipave, ki slovi po številnih izvirih reke Vipavegradovih in staroegipčanskih sarkofagih (2 uri), postanek v Vinoteki Vipava, kjer sledi ogled filma »Vipavska dolina - Toliko vsega!« in degustacija vrhunskega avtohtonega vina zelen (0,5 ure), kosilo na spomladanski osmici ali na izbrani turistični kmetiji (2 uri)

[link_to_revision]
[link_to_revision]

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 

Vinoteka Vipava

Zelena Vipava

Fotogalerija