Pustite se presenetiti!

November = Movember

Z brkami proti raku prostate

Vedno več moških se v mesecu novembru odloča za puščanje brade in brkov, od tu tudi beseda “movember”. Gre za sestavljenko iz besed “moustache – mo’s” (slo. brki) in november. Pa veste zakaj? Bistvo movembra je osveščanje moških vseh starosti o nevarnih boleznih današnjega časa: rak na modih in prostati, psihološke motnje ter pomanjkanje fizične aktivnosti. Glavni cilj te akcije je zavedanje o pomembnosti preventive in odkritje ter zdravljenje bolezni pri čim več moških.

V SLOVENIJI ZBOLI ZA RAKOM VSAKO LETO VEČ KOT 7.000 MOŠKIH. 

Mesec november, ki je bil proglašen za movember, je mesec, ki je namenjen zdravju moških, predvsem opozarjanju na raka prostate, mod, na duševno zdravje in preprečevanje samomora. Za rakom letno po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi, pri čemer je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških.

Rak prostate je najpogostejši rak moških, predvsem starejših; več kot dve tretjini bolnikov je starejših od 65 let. Število primerov se iz leta v leto veča tudi zaradi strogega upoštevanja izvida testa PSA (preseganja mejne ravni za prostato specifičnega antigena). V dobri tretjini primerov tako postavljene diagnoze rak namreč nikoli ne napreduje in ne povzroči pomembnejših kliničnih težav; bolezni sploh ne bi odkrili, če je ne bi iskali. Žal pa medicina še ne zna napovedati, kateri primer bo napredoval in kateri ne; zato se mnogi moški raje odločijo za operacijo, kot da bi v negotovosti redno hodili na kontrolne preglede.

Več o najpogostejših rakih pri moških najdete v zgibanki Zveze društev za boj proti raku.

Gibanje se je leta 2003 začelo v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje, ki po celem svetu, tudi v Sloveniji, združuje več kot 5 milijonov ljudi.

Več natančnih informacij, bolezenskih znakov, preventive o raku prostate lahko izveste tudi na spletni strani Onkološkega inštituta. 

 

Vir: povzeto po NIJZ. 

Vir fotografije: NIJZ 

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Zelena Vipava

Fotogalerija