Izberi jezik:

Pustite se presenetiti!

Ne spreglejte

Zgornja Vipavska dolina je s svojo lego, zgodovino in podobo vedno privabljala različne umetnike in ustvarjalce. Med njimi so bili in še vedno so tudi filmski ustvarjalci, ki so ob obisku naših krajev dobili navdihe za filmske kulise ter zgodbe.

Zato smo se odločili, da tokrat predstavimo sedem stvaritev filmskih in televizijskih umetnikov, ki so zaznamovale Vipavo in okoliške vasi.

 

1. Tistega lepega dne (1962)

[link_to_revision]

Občina Vipava na podlagi najnovejših ukrepov, ki jih je v teh dneh sprejela vlada, za zajezitev širjenja novega koronavirusa, jutri v soboto 11. 7. 2020, preklicuje nastop KUD Planta v Vipavi. 

[link_to_revision]

Kot je že znano ima Vipava zelo bogato zgodovino. Od nekdaj so tukaj rodile in delovale znane osebnosti, ki so tako ali drugače naredile vipavsko zgodovino pestrejšo in prepoznavno tudi izven občinskih meja.

Kot zanimivost vam želimo predstaviti 7 osebnosti Vipave, za katere ste gotovo že slišali in so v tem našem prelepem prostoru pustile poseben pečat.

 

 

[link_to_revision]

V neposredni bližini Vipave v vinorodni vasici Slap se nahajajo čudovite sobe Boutique Rooms & Winery Žorž, ki so last vinogradniške družine Žorž. Ponujajo vam 3 dvoposteljne sobe v eni od njih se nahaja tudi pograd. Vse sobe imajo svojo kopalnico, klimo, brezplačen WI-FI, TV. Gostom je na voljo tudi mini bar, kjer ne manjka izvrstnih vin iz domače kleti.

Info:

Boutique Rooms & Winery Žorž

Slap 29

SI-5271 Vipava

Info: +386 (0)40 706 637 (Anja)

e-naslov: vino.zorz@siol.net

 

[link_to_revision]

Leonardo da Vinci se je rodil 15. aprila 1452 v italijanskem kraju Vinci, v osrčju Toskane, samo 40 km oddaljenem od Firenc. Njegov oče, Ser Piero, je bil znan notar, njegova mati pa naj bi bila (po nekaterih virih) najverjetneje sužnja. Da Vinci je bil vajenec pri znanem firenškem slikarju Andrei del Verrocchio. Živel je v nekaterih izmed glavnih središc renesanse: delal je za Medicejce ter za firenško gosposko; v Milanu je delal tudi za vojvodo Ludovica il Moro in za francoskega kralja Ludvika XII.

[link_to_revision]

Soška postrv Salmo trutta marmoratus

[link_to_revision]

Etruščanska rovka Suncus etruscus

[link_to_revision]

Primorski škržek Unio crassus

[link_to_revision]

Vrbnica Perla maxima

Perla pomeni latinsko biser. Na Vipavskem se ta vrsta pojavlja le v potokih brez onesnaženja. Velika plenilska žuželka preživi kot ličinka sezono in pol v vodi, kjer se prehranjuje z lovom vodnih nevretenčarjev in manjših vretenčarjev. Zagotovo je znak pitne vode, saj ob najmanjšem kemičnem ali povečanem organskem onesnaženju izgine iz vodotoka. V delu vodotokov na Vipavskem, zlasti v izvirnih delih potokov, še vedno najdemo to žlahtno žival, ki priča o kakovosti vodotokov.

 

[link_to_revision]

Spomenik NOB arhitekta Jožeta Plečnika v Vipavi spada po besedah nekateri kritikov v njegovo najzanimivejšo skupino spomenikov. Plečnik naj bi namreč hotel ustvariti nekaj povsem novega, se ogniti spominom na preteklost in misliti bolj na sedanjost. Kot simbol vinorodnosti so v spomenik vklesani štirje grozdi. S postavitvijo zadružnega doma v letih 1948 do 1950 in postavitvijo Plečnikovega spomenika padlim 5. oktobra 1952 je bil dokončno oblikovan drugi vipavski trg, leta 1985 poimenovan Titov trg, zdaj pa Glavni trg, ki je danes prepoznavni znak Vipave. 

[link_to_revision]

Jana Kete Izdeluje in prodaja različne klekljane in druge unikatne izdelke, tudi po naročilu.

 

Izdelki v ponudbi: Klekljani uhani, verižice, zapestnice, špangice in obroči za lase, klekljani božično-novoletni obeski, okraski, klekljana čipka v balončkih, klekljani angelčki, klekljani srčki, klekljani prtički velikonočnimi motivi, klekljani pirhi...

 

Jana je svojo dejavnost predstavila takole: 

[link_to_revision]

Vipavska dolina zaradi milega podnebja nudi možnosti za šport in rekreacijo na prostem preko celega leta. Številne makadamske in asfaltirane poti, ki se vijejo med vipavskimi vinorodnimi griči in po nanoški planoti, ponujajo številne možnosti za kolesarjenje. 

[link_to_revision]

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Zelena Vipava

Fotogalerija