Izberi jezik:

Pustite se presenetiti!

Ne spreglejte

Obveščamo vas, da ima Zavod za turizem TRG Vipava novo spletno stran. Na novo spletno stran boste preusmerjeni s klikom na povezavo: https://www.vipava.si/

 

 

   

[link_to_revision]

Lastniki kmetijskih zemljišč boste s podpisom pogodbe v letošnjem letu zagotovili izgradnjo namakalnega sistema.

Več informacij v priloženem dokumentu. 

[link_to_revision]

Sommelierska selekcija je letos potekala že 19. leto zapored. Izbrana vina močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi. Akcijo »Sommelierska selekcija«  usmerja Zavod SloVino pod okriljem Sommelier.si Academy.

Na tekmovanju so sodelovali tudi vinarji Občine Vipava, ki so poželi kar nekaj priznanj.

ŠPARGELJ VINA, VINA K ŠPARGLJEVIM IN ZELENJAVNIM JEDEM 

  • CHARDONNAY 2021, VINA POVH

 

VINA K RIBJIM JEDEM 

[link_to_revision]

Po treh mesecih analitičnega dela in vsebinskega usklajevanja s posvetovalnimi skupinami je pripravljen prvi delovni osnutek razvojnega modela slovenskega turizma za strateško obdobje do 2028. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in izvajalci vas vabijo k sodelovanju v obliki spletnega vprašalnika, hkrati pa vzporedno poteka obsežno terensko usklajevanje.

Gre za delovni osnutek predloga ključnih elementov in ukrepov strateškega dokumenta, ki se torej vzporedno (v času trajanja spletne ankete) preverja tudi preko posvetovalnih skupin in poglobljenih intervjujev.

[link_to_revision]
[link_to_revision]

V Društvu Razmetano podstrešje pripravljajo slikanico o svetem Miklavžu. Poleg ilustracij Aline Asberge Nabergoj in nekaj starih pesmi ob pričakovanju svetega Miklavža  bi radi predstavili tudi druge morebitne spomine, anekdote ali literarna dela na to temo iz Vipave in ožjega okoliša. 

V kolikor imate tudi vi kakšno zanimivo zgodbo vas vabimo, da le to do konca januarja javite na: 

- 241 366 589 Petra

- 031 719 977 Marija

- 041 986 237 Alina

 

 

[link_to_revision]

ČAS ZA VAS. BRDA. VIPAVSKA DOLINA. KRAS IN BRKINI.

Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej tudi v letu 2022. V Brdih in Vipavski dolini se kolesu pozitivnih misli in povezovanja pridružujemo s prazničnim povabilom javnosti:

»Zavrtimo skupaj kolo življenja v pravo smer!«

Sporočilo za javnost, 25.11.2021                                                                                                                         

 

[link_to_revision]

STRAN V PRIPRAVI

Dostopni turizem je hitro razvijajoča se panoga, namenjena ljudem s posebnimi potrebami, ki potrebujejo večjo dostopnost za neodvisno in dostojanstveno uporabo turističnih storitev in produktov.

Počitnice, izleti in ogledi znamenitosti, morajo biti prilagojeni posameznikovim željam in zmožnostim. .

Da vsaj malo olajšamo iskanje doživetij in počitnic, ki so dosegljive tudi gibalno oviranim osebam, smo pripravili seznam vinskih kleti, prenočišč in restavracij na območju občine Vipava, pri katerih je dostop in bivanje olajšan. 

[link_to_revision]

Te zanima, kako se lahko prijaviš na Social Impact Award? Imaš poslovno idejo, a ne veš, kakšni so pogoji za prijavo? Kateri so kriteriji za ocenjevanje idej in ali je tvoja primerna za ta program? Vse informacije lahko preveriš spodaj.

KAJ JE SOCIAL IMPACT AWARD?

[link_to_revision]

Slovenia Green Gourmet Route

Nova kolesarska pot »Slovenia Green Gourmet Route« vodi kolesarje po deželi, ki letos nosi naziv Evropska gastronomska regija 2021 in povezuje restavracije z Michelinovimi zvezdicami, zdravilišča, vinograde in bogato kulturno dediščino.   

[link_to_revision]

Kamnoseška skupina Manče (Kamnoseki Manče ) so ob c

[link_to_revision]

Sommelierska selekcija je letos potekala že 18. leto zapored. Izbrana vina močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi. Na tekmovanju so sodelovali tudi vinarji Občine Vipava, ki so poželi kar nekaj priznanj.

 

Vina k jedem iz govedine in divjačine:

[link_to_revision]

Urnik prižiga reflektorjev na stadionu v Vipavi:

Reflektorji se bodo prižgali v ponedeljek, sredo in petek z mrakom in ugasnili ob 21. uri.

 

 

 

 

 

 

[link_to_revision]

Vinoteka Vipava ima svoja vrata že nekaj časa zaprta. Vseeno pa lahko vina, ki so v ponudbi prejmete kar na dom. Po predhodnem dogovoru, vam zagotovimo možnost brezstičnega prevzema paketa vin na lokaciji sami.

[link_to_revision]

V vseh pogledih posebno leto 2020, ki nas je dodobra pretreslo in prevetrilo naše prioritete, se počasi izteka, a bo kljub vsemu zaznamovalo tudi prazničen decembrski čas.

[link_to_revision]

V večnamenskem prostoru Srednje šole Veno Pilon - SŠVP Ajdovščina je Lavričeva knjižnica v sodelovanju s šolo postavila potujočo razstavo Mednarodne mladinske knjižnice iz Munchna. Za gostovanje razstave pod naslovom »TAKO STA ŽIVELA DO KONCA SVOJIH DNI. EVROPA ILUSTRIRA BRATA GRIMM« so se pred časom dogovorile tri slovenske splošne knjižnice - ob Lavričevi knjižnici še knjižnici v Kopru in Kranju.

[link_to_revision]

Spoštovani!

 

Vse uporabnike vojaškega atletskega stadiona v Vipavi obveščamo, da se s 1.12.2020 razsvetljava na stadionu izključi.

 

Reflektorji se ponovno vključijo spomladi.

 Vir: Občina Vipava

[link_to_revision]

SHENZHEN - Predstavitev oranžnih vin iz 11 slovenskih kleti na sejmu Wine to Asia v Shenzhenu je bila nadvse uspešna. Za degustacijo je veljalo veliko zanimanje, direktor sejma Simone Incontro pa ocenjuje, da je šlo za enega od vrhuncev dvodnevne prireditve.

[link_to_revision]

Strožji ukrepi, ki jih je vlada sprejela na 39. redni seji, naj bi pripomogli k zajezitvi širjenja koronavirusa Vsi sprejeti ukrepi veljajo naslednjih 14 dni.

Zbiranje ljudi: Ni več dovoljeno zbiranje do šest ljudi, temveč zgolj v krogu iste družine oziroma ljudi, ki živijo v skupnem gospodinjstvu.

[link_to_revision]

Civilna zaščita Občine Vipava

dežurna številka 051 266 800

e-pošta civilna.zascita@vipava.si

 

Zdravstveni dom Ajdovščina

Tel.  05 36 93 000 spletna stran www.zd-ajdovscina.si

Na spletni strani našli vse pomembne informacije o naročanju na preglede, o cepljenju proti gripi, o ravnanju ob morebitni okužbi s koronavirusom …

[link_to_revision]

SKUPAJ ZMOREMO! 

Na Zavodu za turizem TRG Vipava ponovno začenjamo akcijo »SKUPAJ ZMOREMO!. Občankam in občanom Vipave ter ostalim, na enem mestu zbiramo različne oblike pomoči v Vipavi in okolici, zaradi katerih bo življenje vseh nas v trenutnih razmerah malenkost lažje.

 

TOPLI OBROKI  

[link_to_revision]

Ljubljana, 30. september 2020: Začenja se rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Združenje Europa Donna Slovenija že tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi bodo v oktobru osveščali o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki je v času epidemije covid-19 še toliko bolj pomembno. Zgodnje odkrivanje rakavih bolezni je pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti.

[link_to_revision]

Leonardo da Vinci se je rodil 15. aprila 1452 v italijanskem kraju Vinci, v osrčju Toskane, samo 40 km oddaljenem od Firenc. Njegov oče, Ser Piero, je bil znan notar, njegova mati pa naj bi bila (po nekaterih virih) najverjetneje sužnja. Da Vinci je bil vajenec pri znanem firenškem slikarju Andrei del Verrocchio. Živel je v nekaterih izmed glavnih središc renesanse: delal je za Medicejce ter za firenško gosposko; v Milanu je delal tudi za vojvodo Ludovica il Moro in za francoskega kralja Ludvika XII.

[link_to_revision]

Soška postrv Salmo trutta marmoratus

[link_to_revision]

Etruščanska rovka Suncus etruscus

[link_to_revision]

Primorski škržek Unio crassus

[link_to_revision]

Vrbnica Perla maxima

Perla pomeni latinsko biser. Na Vipavskem se ta vrsta pojavlja le v potokih brez onesnaženja. Velika plenilska žuželka preživi kot ličinka sezono in pol v vodi, kjer se prehranjuje z lovom vodnih nevretenčarjev in manjših vretenčarjev. Zagotovo je znak pitne vode, saj ob najmanjšem kemičnem ali povečanem organskem onesnaženju izgine iz vodotoka. V delu vodotokov na Vipavskem, zlasti v izvirnih delih potokov, še vedno najdemo to žlahtno žival, ki priča o kakovosti vodotokov.

 

[link_to_revision]

Spomenik NOB arhitekta Jožeta Plečnika v Vipavi spada po besedah nekateri kritikov v njegovo najzanimivejšo skupino spomenikov. Plečnik naj bi namreč hotel ustvariti nekaj povsem novega, se ogniti spominom na preteklost in misliti bolj na sedanjost. Kot simbol vinorodnosti so v spomenik vklesani štirje grozdi. S postavitvijo zadružnega doma v letih 1948 do 1950 in postavitvijo Plečnikovega spomenika padlim 5. oktobra 1952 je bil dokončno oblikovan drugi vipavski trg, leta 1985 poimenovan Titov trg, zdaj pa Glavni trg, ki je danes prepoznavni znak Vipave. 

[link_to_revision]

Jana Kete Izdeluje in prodaja različne klekljane in druge unikatne izdelke, tudi po naročilu.

 

Izdelki v ponudbi: Klekljani uhani, verižice, zapestnice, špangice in obroči za lase, klekljani božično-novoletni obeski, okraski, klekljana čipka v balončkih, klekljani angelčki, klekljani srčki, klekljani prtički velikonočnimi motivi, klekljani pirhi...

 

Jana je svojo dejavnost predstavila takole: 

[link_to_revision]

Vipavska dolina zaradi milega podnebja nudi možnosti za šport in rekreacijo na prostem preko celega leta. Številne makadamske in asfaltirane poti, ki se vijejo med vipavskimi vinorodnimi griči in po nanoški planoti, ponujajo številne možnosti za kolesarjenje. 

[link_to_revision]

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija

Zelena Vipava

Doživi Vipavo

Doživi Vipavo

Projekti

Projekti