Izberi jezik:

Pustite se presenetiti!

Ne spreglejte

Spoštovani ponudniki nastanitev.

[link_to_revision]

V vseh pogledih posebno leto 2020, ki nas je dodobra pretreslo in prevetrilo naše prioritete, se počasi izteka, a bo kljub vsemu zaznamovalo tudi prazničen decembrski čas.

[link_to_revision]

V večnamenskem prostoru Srednje šole Veno Pilon - SŠVP Ajdovščina je Lavričeva knjižnica v sodelovanju s šolo postavila potujočo razstavo Mednarodne mladinske knjižnice iz Munchna. Za gostovanje razstave pod naslovom »TAKO STA ŽIVELA DO KONCA SVOJIH DNI. EVROPA ILUSTRIRA BRATA GRIMM« so se pred časom dogovorile tri slovenske splošne knjižnice - ob Lavričevi knjižnici še knjižnici v Kopru in Kranju.

[link_to_revision]

Spoštovani!

 

Vse uporabnike vojaškega atletskega stadiona v Vipavi obveščamo, da se s 1.12.2020 razsvetljava na stadionu izključi.

Reflektorji se ponovno vključijo spomladi.

 Vir: Občina Vipava

[link_to_revision]

SHENZHEN - Predstavitev oranžnih vin iz 11 slovenskih kleti na sejmu Wine to Asia v Shenzhenu je bila nadvse uspešna. Za degustacijo je veljalo veliko zanimanje, direktor sejma Simone Incontro pa ocenjuje, da je šlo za enega od vrhuncev dvodnevne prireditve.

[link_to_revision]

Na sejmu Wine to Asia v Shenzhenu se bo v petek, 20. novembra, s svojimi oranžnimi vini pod okriljem Orange Wine Festivala  predstavilo 11 slovenskih vinarjev. Za poglobljeno mojstrsko degustacijo v vibrantnem azijskem mestu velja velikansko zanimanje. Za predstavitev so bile pripravljene video vsebine in katalog v kitajskem in angleškem jeziku. Predstavitev bo vodil Ian Dai, kitajski vplivnež na področju promocije vin.

[link_to_revision]

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije. Odlok začne veljati jutri 18. novembra 2020 in po novem velja 30 dni. V Republiki Sloveniji se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni COVID-19. Še vedno smo priča njenemu hitremu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco.

[link_to_revision]

Strožji ukrepi, ki jih je vlada sprejela na 39. redni seji, naj bi pripomogli k zajezitvi širjenja koronavirusa Vsi sprejeti ukrepi veljajo naslednjih 14 dni.

Zbiranje ljudi: Ni več dovoljeno zbiranje do šest ljudi, temveč zgolj v krogu iste družine oziroma ljudi, ki živijo v skupnem gospodinjstvu.

[link_to_revision]

Vedno več moških se v mesecu novembru odloča za puščanje brade in brkov, od tu tudi beseda “movember”. Gre za sestavljenko iz besed “moustache – mo’s” (slo. brki) in november. Pa veste zakaj? Bistvo movembra je osveščanje moških vseh starosti o nevarnih boleznih današnjega časa: rak na modih in prostati, psihološke motnje ter pomanjkanje fizične aktivnosti. Glavni cilj te akcije je zavedanje o pomembnosti preventive in odkritje ter zdravljenje bolezni pri čim več moških.

V SLOVENIJI ZBOLI ZA RAKOM VSAKO LETO VEČ KOT 7.000 MOŠKIH. 

[link_to_revision]

Spremembe in dopolnitve Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

V odloku, ki je bil z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 sprejet že 24. oktobra 2020, so v 2. členu navedene določene izjeme, h katerim se s sprejetjem novega odloka dopolnijo še sledeče izjeme:

[link_to_revision]

Civilna zaščita Občine Vipava

dežurna številka 051 266 800

e-pošta civilna.zascita@vipava.si

 

Zdravstveni dom Ajdovščina

Tel.  05 36 93 000 spletna stran www.zd-ajdovscina.si

Na spletni strani našli vse pomembne informacije o naročanju na preglede, o cepljenju proti gripi, o ravnanju ob morebitni okužbi s koronavirusom …

[link_to_revision]

Danes 27. 10. 2020  stopa v veljavo vladni odlok, ki za omejevanje širjenja novega koronavirusa prepoveduje prehajanje med občinami. Vlada je predvidela 13 izjem, ko bo prehajanje še mogoče. 

Katera dokazila potrebnujete pri prehodu občinske meje?

Pri prehajanju med občinami morate imeti pri sebi ustrezno dokazilo, s katerim izkazujete uveljavljanje izjeme in lastnoročno podpisano izjavo, ki mora vsebovati naslednje podatke:

1. Ime in priimek,

[link_to_revision]

SKUPAJ ZMOREMO! 

Na Zavodu za turizem TRG Vipava ponovno začenjamo akcijo »SKUPAJ ZMOREMO!. Občankam in občanom Vipave ter ostalim, na enem mestu zbiramo različne oblike pomoči v Vipavi in okolici, zaradi katerih bo življenje vseh nas v trenutnih razmerah malenkost lažje.

 

TOPLI OBROKI  

[link_to_revision]

Ljubljana, 30. september 2020: Začenja se rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Združenje Europa Donna Slovenija že tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi bodo v oktobru osveščali o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki je v času epidemije covid-19 še toliko bolj pomembno. Zgodnje odkrivanje rakavih bolezni je pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti.

[link_to_revision]

Zgornja Vipavska dolina je s svojo lego, zgodovino in podobo vedno privabljala različne umetnike in ustvarjalce. Med njimi so bili in še vedno so tudi filmski ustvarjalci, ki so ob obisku naših krajev dobili navdihe za filmske kulise ter zgodbe.

Zato smo se odločili, da tokrat predstavimo sedem stvaritev filmskih in televizijskih umetnikov, ki so zaznamovale Vipavo in okoliške vasi.

 

1. Tistega lepega dne (1962)

[link_to_revision]

Kot je že znano ima Vipava zelo bogato zgodovino. Od nekdaj so tukaj rodile in delovale znane osebnosti, ki so tako ali drugače naredile vipavsko zgodovino pestrejšo in prepoznavno tudi izven občinskih meja.

Kot zanimivost vam želimo predstaviti 7 osebnosti Vipave, za katere ste gotovo že slišali in so v tem našem prelepem prostoru pustile poseben pečat.

 

 

[link_to_revision]

Leonardo da Vinci se je rodil 15. aprila 1452 v italijanskem kraju Vinci, v osrčju Toskane, samo 40 km oddaljenem od Firenc. Njegov oče, Ser Piero, je bil znan notar, njegova mati pa naj bi bila (po nekaterih virih) najverjetneje sužnja. Da Vinci je bil vajenec pri znanem firenškem slikarju Andrei del Verrocchio. Živel je v nekaterih izmed glavnih središc renesanse: delal je za Medicejce ter za firenško gosposko; v Milanu je delal tudi za vojvodo Ludovica il Moro in za francoskega kralja Ludvika XII.

[link_to_revision]

Soška postrv Salmo trutta marmoratus

[link_to_revision]

Etruščanska rovka Suncus etruscus

[link_to_revision]

Primorski škržek Unio crassus

[link_to_revision]

Vrbnica Perla maxima

Perla pomeni latinsko biser. Na Vipavskem se ta vrsta pojavlja le v potokih brez onesnaženja. Velika plenilska žuželka preživi kot ličinka sezono in pol v vodi, kjer se prehranjuje z lovom vodnih nevretenčarjev in manjših vretenčarjev. Zagotovo je znak pitne vode, saj ob najmanjšem kemičnem ali povečanem organskem onesnaženju izgine iz vodotoka. V delu vodotokov na Vipavskem, zlasti v izvirnih delih potokov, še vedno najdemo to žlahtno žival, ki priča o kakovosti vodotokov.

 

[link_to_revision]

Spomenik NOB arhitekta Jožeta Plečnika v Vipavi spada po besedah nekateri kritikov v njegovo najzanimivejšo skupino spomenikov. Plečnik naj bi namreč hotel ustvariti nekaj povsem novega, se ogniti spominom na preteklost in misliti bolj na sedanjost. Kot simbol vinorodnosti so v spomenik vklesani štirje grozdi. S postavitvijo zadružnega doma v letih 1948 do 1950 in postavitvijo Plečnikovega spomenika padlim 5. oktobra 1952 je bil dokončno oblikovan drugi vipavski trg, leta 1985 poimenovan Titov trg, zdaj pa Glavni trg, ki je danes prepoznavni znak Vipave. 

[link_to_revision]

Jana Kete Izdeluje in prodaja različne klekljane in druge unikatne izdelke, tudi po naročilu.

 

Izdelki v ponudbi: Klekljani uhani, verižice, zapestnice, špangice in obroči za lase, klekljani božično-novoletni obeski, okraski, klekljana čipka v balončkih, klekljani angelčki, klekljani srčki, klekljani prtički velikonočnimi motivi, klekljani pirhi...

 

Jana je svojo dejavnost predstavila takole: 

[link_to_revision]

Vipavska dolina zaradi milega podnebja nudi možnosti za šport in rekreacijo na prostem preko celega leta. Številne makadamske in asfaltirane poti, ki se vijejo med vipavskimi vinorodnimi griči in po nanoški planoti, ponujajo številne možnosti za kolesarjenje. 

[link_to_revision]

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Zelena Vipava

Fotogalerija