Pustite se presenetiti!

LOŽE

Lože so gručasta vas v zgornji Vipavski dolini. Postavljene so ob vznožju Vipavskih gričev. Vas se je skozi stoletja širila in sčasoma se je oblikovalo naselje sestavljeno iz dveh delov: Srednja vas in Jamški. Vsaka družina si je nekdaj, glede na lastne zmožnosti in okus oblikovala domačijo. Dodajali so stavbo za stavbo in tako so se dvorišča počasi zapirala. Proti vaškim potem so obrnjene zadnje strani hiš, ki oblikujejo značilne gase. Domače življenje in gospodarstvo pa poteka na borjaču. Taka razporeditev je že nekdaj pomenila razumno porabo prostora, bivališče je bilo zavarovano pred burjo, pa še vsak gospodar je imel pregled nad svojo lastnino.

Skoraj na vseh zgradbah izpred sto let in več so ohranjeni kamniti okenski okviri in portali – čudovito obdelani hranijo v napisih spomin na človeka, ki jih je dal postaviti. Kmetje so se bali hude ure in toče. Morda so prav zato po vipavskih vaseh tako pogosta vaška znamenja. Ob cesti med Ložami in Mančami stoji  znamenje z reliefom. Ta prikazuje križanje. Je preprosto ljudsko klesarsko delo. 

Vinogradništvo v Ložah se naslanja na stare sorte trt, ki jih tu sadijo že dolga leta. Niti hud napad trtne uši ob koncu prejšnjega stoletja te pomembne tradicije ni uničil, saj so kmetje začeli stare sorte cepiti na nove, odpornejše ameriške podlage. Tako so v Ložah ohranili sorte kot so pinela, rebula, malvazija in zelen. V novejšem času pa ponudbo dopolnjujejo z vini pridelanimi iz grozdja sort beli pinot, chardonnay, sauvignon, cabernet sauvignon in barbera. Morda je kvaliteta loškega vinarstva povezana tudi s Kmetijsko - sadjarsko, vinogradniško šolo, ki je v letih po drugi svetovni vojni delovala v gradu Lože . 

 

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija