Pustite se presenetiti!

Kitajce so navdušila slovenska oranžna vina

SHENZHEN - Predstavitev oranžnih vin iz 11 slovenskih kleti na sejmu Wine to Asia v Shenzhenu je bila nadvse uspešna. Za degustacijo je veljalo veliko zanimanje, direktor sejma Simone Incontro pa ocenjuje, da je šlo za enega od vrhuncev dvodnevne prireditve.

Na sejmu Wine to Asia v Shenzhenu, največjem mestu 64-milijonskega megapolisa ob delti Biserne reke na južnem Kitajskem, se je s svojimi oranžnimi vini predstavilo 11 slovenskih vinarjev. Na povsem zasedeni Masterclass degustaciji, ki jo je vodil vplivni vinski poznavalec Ian Dai, pripravila pa ekipa Orange Wine Festivala iz Izole, so vinski trgovci, distributerji in novinarji prek izčrpnih video vsebin, kataloga in seveda degustacije vin, za dobro poldrugo uro obiskali Slovenijo. Prva poglobljena degustacija belih maceriranih vin na Kitajskem sploh je bila eden od vrhuncev sejma Wine to Asia. V Shenzhenu so bila predstavljena vina iz kleti Batič, Burja in Guerila iz Vipavske doline, Emeran Reya, Marjan Simčič in Movia iz Brd ter Bordon, Korenika&Moškon, Polič, Rojac in Zaro iz Slovenske Istre.

Sejem Wine to Asia, ki ga pripravlja kitajska podružnica Vinitaly iz Verone, je bila ena redkih priložnosti za neposredno predstavitev slovenskih vin v letošnjem letu. Na velikanskem Kitajskem trgu je vse večje zanimanje so sonaravno pridelana vina, ki so tudi osrednja tema sejma v Shenzhenu. »Masterclass Top Orange Wines from Slovenia je bil eden najbolj izpostavljenih dogodkov sejma Wine to Asia. Skupaj s posebno sejemsko predstavitvijo Living Wine Area, ki je bila posvečena sonaravnim vinom, sodi med najbolj inovativne pobude na področju predstavitve vin v Aziji. Predstavitev slovenskih vin je bil sploh prvi Masterclass z oranžnimi vini na Kitajskem doslej,« je povedal Simone Incontro, direktor sejma Wine to Asia . »Za Masterclass je bilo veliko zanimanje. Oranžna vina so novost na Kitajskem, približno tretjina udeležencev se doslej še ni srečala z njimi.  Med publiko so bili v večini vinski trgovci. Vina so bila sprejeta odlično in z velikim zanimanjem,« pa je povedal voditelj degustacije Ian Dai.

O Sloveniji in slovenskih vinih je uvodoma spregovoril Ian Dai. Udeleženci degustacije so si ogledali uvodno predstavitev vinarja Primoža Lavrenčiča s posestva Burja, nekdanjega predavatelja na vipavski visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo, o značilnosti primorskih rastišč in o značilnostih pridelave oranžnih vin in nasploh sonaravnih vin z malo posegi v kleti. Degustacija je potekala v treh delih. Na začetku vsakega je bil z videom predstavljen vinorodni okoliš iz katerega prihajajo vinarji, čemur so sledile kratke osebne predstavitve vinarjev, njihovih kleti in vin. Vsa video gradiva, ki jih je pripravila ekipa dokumentarca o oranžnih vinih Call it Amber, čigar premiera bo aprila 2021, so dosegljiva na FB strani in youtube kanalu Orange Wine Festival.

»Težki časi so, saj skoraj ni tesnejših poslovnih stikov, ki so pri avtorskih vinih še posebej pomembni. Vesel sem, da je prišlo na hitro rastočem kitajskem tržišču do celovite predstavitve oranžnih vin in Slovenije kot vinske dežele. Zelo zadovoljen sem tudi z dejstvom, da je Orange Wine Festival iz lokalne prireditve v majhni Izoli postal svetovno prepoznavna blagovna znamka,« pa je povedal Matej Zaro, lastnik velikega družinskega posestva iz Izole in soorganizator Orange Wine Festivala.

Orange Wine Festival spomladi prihodnje leto, v ponedeljek, 19. aprila,  načrtuje poglobljeno degustacijo z enodnevnim festivalom na sejmu Vinitaly v Veroni, v petek, 30. aprila, pa Orange Wine Festival s svetovno premiero dokumentarca Call it Amber v Izoli in Kopru.-k-

V priponkah so fotografije Masterclassa Top Orange Wines from Slovenia v Shenzhenu, seznam predstavljenih vin in katalog, kakršnega so dobili vsi udeleženci predstavitve.

Priponka: 

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Zelena Vipava

Fotogalerija