Pustite se presenetiti!

jed: Vipavski pršut

Vipavski pršut je z morsko soljo soljeno in sušeno/zorjeno svinjsko stegno s kostjo, pridobljeno iz prašičev pitanih na višjo težo. Za Vipavski pršut je značilna tradicionalna standardna in prepoznavna oblika, pri izdelavi je upoštevana tradicija izdelave na tem območju, predvsem suho soljenje in stegna težjih prašičev. Ohranjena je anatomska celovitost stegna tako glede dimenzij (debelina, širina, dolžina) kot razmerja meso/slanina.

Proces izdelave Vipavkega pršuta poteka na omejenem območju Vipavske doline, ki je v kraško notranjost segajoč »zaliv« sredozemskih podnebnih vplivov. Meso težjih prašičev, podnebni vplivi in čas zorenja vplivajo na oblikovanje polne arome, intenzivne barve zorjenega mesa in nežno - topno teksturo pršuta. Suh Vipavski pršut s kostjo tehta nad 6 kg, je brez nogice, polkrožno odprt proti krači, s kožo in slanino nepokrita mišičnina je namazana z mastjo za mazanje pršutov, kateri je dodana večja količina popra. Zanj je značilna manjša vsebnost vode in nekoliko bolj poudarjena slanost. 

 

Vir in podrobnosti najdete na tej povezavi.

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija