Izberi jezik:

Dogodki v Lavričevi knjižnici december 2018

Datum: 
od torek, December 4, 2018 - 11:30 do ponedeljek, December 31, 2018 - 11:30

NAŠ NACE JE Z DOLGIMI TACAMI ZNOVA ZAKORAKAL V SVET - 11. DECEMBER!
Številni mladi starši in njihovi nekdanji učitelji se spomnijo knjige za predšolske in šolske otroke z naslovom, ki gre v uho:
NACE IMA DOLGE TACE. Izšla je pred 22 leti in je že dolgo ni več dobiti. Zato se je Lavričeva knjižnica odločila za ponatis knjige, ki je nastala na območju planote Gora, Zgornje Vipavske doline ter njenega obrobja. Javnosti jo bomo slovesno predstavili v torek, 11. decembra ob 18.30 uri.

ZAKLJUČEK PROJEKTA »PRIMORCI BEREMO«
Projekt bomo slovesno, z gostjo MOJCO ŠIROK, zaključili v torek, 4. decembra ob 18.30 v osrednji knjižnici v Ajdovščini.

PRAVLJICE PO NOVEM OB 18.00 URI!
V dogovoru s starši bomo z uro pravljic v Ajdovščini z decembrom začenjali ob 18.00 uri.
Pravljice bodo potekale prvič po novem v sredo, 5. decembra!
AJDOVŠČINA
PON., TOR., SRE., PET.: 9.00-18.00
ČET.: 10.00-18.00
SOB.: 8.00-13.00
PODNANOS
SRE.: 11.00-14.00
PET.: 17.00-19.00

POTUJOČA KNJIŽNICA
je posebna enota Lavričeve knjižnice.
Postajališča obiskuje po objavljenem
letnem razporedu (www.ajd.sik.si).
DOBRAVLJE
SOB.: 8.00-12.00
VIPAVA:
PON.: 12.00-18.00
SRE.: 15.00-18.30
PET.: 12.00-16.00

KULTURNI DOGODKI

PRIMORCI BEREMO - AJDOVŠČINA, 4. DECEMBRA OB 18.30
Projekt »PRIMORCI BEREMO 2018« zaključujemo s podelitvijo priznanj in knjižnih nagrad ter s pogovorom z novinarko ter pisateljico MOJCO ŠIROK. Z njo se bomo pogovarjali o romanu POGODBA, ki je tudi na seznamu del Primorci beremo in za katerega je prejela nagrado modra ptica 2018. Povprašali jo bomo, kako močno sta vplivala na nastanek romana njeno delo dopisnice nacionalne TV v Rimu ter njeno poznavanje zakulisja politike v Italiji, kjer se roman dogaja. Mojca Širok, profesorica slovenskega in italijanskega jezika z magisterijem iz sociologije, je članica zunanjepolitične redakcije TV Slovenija, za katero je pripravila več reportaž o mafiji in dokumentarec Molk v Palermu. Podpisala se je tudi pod več knjig: Oblast brez obraza (govori o italijanski mafiji), Zadnji rimski cesar (obravnava politični vzpon Silvia Berlusconija) in Od Benedikta do Frančiška (o spremembah v Rimskokatoliški cerkvi).

AJDOVŠČINA, TOREK 11. DECEMBRA OB 18.30
Za izid nove knjige NACE IMA DOLGE TACE se je Lavričeva knjižnica odločila, ker je prvi natis knjige pošel v večini knjižnic ali so izvodi zaradi pogoste uporabe v slabem stanju, s tem pa tudi uresničuje ohranjanje skupnega spomina. Knjiga je nastala skozi neposredni stik s pripovedovalci, katerih besede so se prelile v knjižne strani, namenjene predšolskim in šolskim otrokom, njihovim staršem, vzgojnim in izobraževalnim ustanovam. V prvem natisu je izšla leta 1996, zbiranje gradiva pa je pod mentorstvom FRANCA ČERNIGOJA potekalo že prej.
Nova izdaja ni samo ponatis izpred desetletij – dopolnjen in »prečiščen« Nace je to! Povsem novi sta dve poglavji, nekatera poglavja iz prejšnje knjige so bogato dopolnjena, nekatera pa združena (prstne igrice in igrice z roko) ali premetana (izštevanke), nekaj enot je izpuščenih. Kdor bo knjigo vzel v roke, bo najprej opazil ilustracije SILVE KARIM, ki je Ilustrirala že prvega »Naceta …«, za novo izdajo pa je vse ilustracije narisala na novo … Knjigo sta na pot tudi tokrat pospremila dr. JANEZ BOGATAJ in DUŠICA KUNAVER. Kot pred 22 leti bodo na predstavitvi nastopili učenci OŠ Otlica pod vodstvom IVICE VIDMAR.

VIPAVA, SREDA, 12. DECEMBRA OB 18.30
Balinar z Gradišča pri Vipavi, ki tekmuje v atraktivnem hitrostnem zbijanju, ANŽE PETRIČ, je že dolgo ena osrednjih osebnosti evropskega in svetovnega balinanja. Na svetovnem prvenstvu v Maroku pred letom dni pa se je kljub močni konkurenci ob intonaciji Zdravljice zavihtel na sam vrh v hitrostnem zbijanju in se vrnil domov z zlato medaljo ter z naslovom svetovnega prvaka v tej disciplini in z bronasto kot član slovenske ekipe. Letos je na evropskem prvenstvu v Italiji osvojil bronasto medaljo v štafeti. O disciplini, ki naj bi kmalu postala tudi olimpijska, o osebnostnih značilnostih, ki so potrebne za zmagovanje v stresnih finalnih tekmovanjih, se bo s tem izjemnim tekmovalcem pogovarjala sodelavka IVANA TUTUŠ. Uvod v pogovor bo kratka projekcija, ki nas bo seznanila z značilnostmi športa, v katerem je Slovenija velesila.

AJDOVŠČINA, ČETRTEK, 13. DECEMBRA OB 10.30
V Cankarjevem letu bo z nami eden od ustvarjalcev stripa o IVANU CANKARJU (Podobe iz življenja) ZORAN SMILJANIĆ. Knjigo bo predstavil dijakom Srednje šole Veno Pilon, z veseljem pa na dogodek vabimo tudi vse druge ljubitelje našega največjega pisatelja! Strip je bil izbran za »knjigo leta« po izboru obiskovalcev knjižnega sejma.

AJDOVŠČINA, ČETRTEK, 20. DECEMBRA
V četrtek, 20. decembra bomo postali del delavnice, na kateri bodo gimnazijci Srednje šole Veno Pilon bodo pod mentorstvom mag. MELITE LEMUT BAJEC v sodelovanju z raziskovalko kulturne dediščine dr. JASNO FAKIN BAJEC in bolgarsko raziskovalko DIANO SAYMENOVO spoznavali pomen poznavanja kulturne dediščine za obstoj naroda. Dr. Fakin Bajec se z mladimi in njihovim odnosom do kulturne dediščine ukvarja v okviru projekta NEWPILGRIMAGE, Diana Saymenova pa kot prostovoljka pri MDPM Ajdovščina v okviru projekta Erasmus+.

BRALNA SREČANJA IN ŠTUDIJSKI KROŽKI
PONEDELJEK, 10. decembra ob 10.00 – bralno srečanje, VDC - Varstveno delovni center Vipava:
SREDA, 12. decembra ob 10.00 – bralno srečanje, CENTER PRISTAN Vipava
PONEDELJEK, 17. decembra ob 10.30 – bralno srečanje, VDC - Varstveno delovni center Ajdovščina
TOREK, 18. decembra ob 9.00 – študijski krožek KNJIŽNA SREČANJA OB KAVICI, Ajdovščina
SREDA, 19. decembra ob 9.45 – bralno srečanje, DSO - Dom starejših občanov Ajdovščina
TOREK, 4., 11. in 18. december ob 10.30 – BEREMO s ŠENTom, Ajdovščina
ČETRTEK, 6. decembra ob 10.00 – Glasbena pedagoginja Bernarda Paškvan: Prvi koraki otroka v glasbeni svet. Zaključno srečanje projekta BEREMO V NAROČJU STARŠEV, osrednja knjižnica.

NA KRATKO
DARILNA KARTICA ZA ČLANARINO V KNJIŽNICI ALI NAKUP KNJIGE – NAJLEPŠE DARILO

Ste pomislili, da je knjiga lepo darilo? Ali, da je letna članarina domiselno darilo, ki ima tudi posebno vrednost?
Po darilni kartici za letno članarino povprašajte pri pultu. Tu lahko tudi kupite knjige, ki jih je izdala naša knjižnica.

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Zelena Vipava

Fotogalerija