Izberi jezik:

Pustite se presenetiti!

99 RAZLOGOV ZA OBISK VIPAVE!

Datum: 
četrtek, Maj 14, 2020 - 12:00
Kje: 
TIC Vipava, Glavni trg 1, 5271 Vipava

99 RAZLOGOV ZA OBISK VIPAVE!

Doživi čare Vipave. Ta idilična in pristna pokrajina polna doživetij in zelenih zakladov narave, čaka in vabi pohodnike, kolesarje, adrenalince in ljubitelje vrhunskih vin ter kulinarike. Našo dolino opisujejo kot deželo dih jemajočih naravnih lepot. Domačini zelo dobro poznajo čare, ki jih ta kraj ponuja. Razloge za obisk Vipave pa bi radi predstavili tudi gostom, ki v naše kraje radno zahajajo ali pa obisk načrtujejo. Skozi prihajajoče dni, vam bomo predstavili 99 razlogov zakaj je Vipava vredna obiska. 

DOBRODOŠLI V VIPAVI! 

#1. Vipava - zelena dežela.

Griči, neskončni vinogradi, reka Vipava, mogočni Nanos, ... Kamorkoli se ozremo nas obdaja zelena narava. Vaša duša se bo odpočila, v prelepih utrinkih pristne narave in ob poslušanju žvrgolenja ptic. 

#2. Reka Vipava je "povsod".

Ravno po reki Vipavi je Vipavska dolina dobila ime. V mestu Vipava, pod pobočjem Nanosa, privre reka na plano v kar sedmih izvirih. Ste jih že obiskali?  V reko se kasneje stekajo številni pritoki, ki se kot Vipava izlivajo v Sočo in nato v Jadransko morje. Take oblike izvira ne srečamo nikjer drugje v Evropi. 

#3. Začuti burjo!

Burja je tipična za Vipavsko dolino. To je naravni fenomen. Sunki burje pogosto presežejo hitrost 200 km/h. Hiše in naselja pa so zgrajena tako, da jim burja ne more do živega. Na starih strehah še vedno najdemo strešnike, ki so obteženi s kamni, vhodi v hiše pa so običajno na zavetni strani. Arhitekrura vasi je zato edinstvena. Domači pa z burjo res znajo živeti. 

#4. Sladoled pri Marjanci je pregrešno dober!

Kje se najde najboljši sladoled? Pri Marjanci na »placu« seveda. Že 29 let nas v baru Marjanca na Glavnem trgu razvajajo z dnevno svežim, domačim sladoledom. Ponujajo pravo morje različnih okusov. Ko obiščete Vipavo je to nujna postojanka.

#5. Pravljične Goče – skriti biser Vipave.

Goče so zelo gosto pozidano, očarljivo naselje - pravi spomenik slovenske kulturne dediščine. Goške ulice ali "gase", kot jih imenujejo domačini, so nekaj posebnega, saj so izjemno ozke. Zanimivo posebnost predstavlja tloris vasi, ki si ga lahko ogledate, če se povzpnete  na hrib nad vasjo, kjer je cerkvica posvečena Mariji Snežni. Vas je namreč zgrajena v obliki Andrejevega križa. Ste vedeli, da Goče skrivajo kar 75 obokanih vinskih kleti?!

#6. Prijazno podnebje vas bo privabilo v vsakem letnem času.

Vipavska dolina ima prijazno podnebje. V dolini so poletja zelo vroča. Zime so mile in sneg tukaj res ni pogost. Pomladi pa lahko uživate v pogledu na cvetoče sadno drevje. Slovenija velja za deželo na sončni strani Alp, ampak v naši dolini je sončnih dni res nadpovprečno veliko. Submediteranske naravne značilnosti ima dolina zaradi mešanja celinskih in sredozemskih podnebnih vplivov, ki vplivajo tudi na druge naravne dejavnike. 

#7. Širok izbor vrhov s čudovitim razgledom na Vipavsko dolino!

Se želite naužiti razgleda te prečudovite doline? Ni problema, v okolici Vipave se lahko povzpnete ali zapeljete na pravo morje vrhov, s čudovitim razgledom nad Vipavsko dolino. Odpre se Vam pogled na idilične vasi obdane z vinogradi. Če se povzpnete dovolj visoko, pa vaš pogled seže vse do spodnje Vipavske doline, ob jasnem vremenu pa tudi dlje.

Sledite nam, kmalu Vam bomo v idejah za izlet razkrili, kateri so ti vrhovi!

#8.  Učna pot na Slapu »Med divje«. 

Ste vedeli, da imamo v vasi Slap učno pot? Učna pot med divje je dolga 300m. Po poti se ne boste samo sprehodili, ampak boste ob enem spoznali veliko užitnih divjih rastlinskih vrst in rastišč. Prava biodiverziteta rastlin, saj so jih ob poti našteli preko 60. Na treh poučnih tablah pa boste svoje znanje nadgradili z opisi rastlin. Na voljo vam je strokovno vodenje, da boste o rastlinah in rastišču izvedeli, kar se da največ. 

Več o učni poti si lahko preberete na: http://med-divje.vipava.si/

#9. "Rdeče češnje rada jem!"

Rdeče, slastne, težko pričakovane in pregrešno dobre češnje. Se vam že cedijo sline? Dobite jih tudi pri nas v Vipavi! Prav češnje in marelice imajo v Vipavski dolini najdaljšo tradicijo. Poleg stare sorte Vipavke, v Vipavski dolini danes uspevajo tudi številne druge sorte češenj. V Vipavi imamo 365 dni raznoliko ponudbo, nikoli vam nebo dolgčas. Sedaj je čas, da nas obiščete in poizkusite prave vipavske češnje na lokalnih kmetijah.

#10.  Podnanos – rojstni kraj slovenske himne.

Ste vedeli, da Slovenska himna ni le Prešernova, temveč tudi Premrlova. Stanko Premrl se je rodil 28. septembra 1880. Bil je duhovnik, glasbenik, skladatelj, glasbeni pedagog, pisec in orgelski virtuoz.  Uglasbil je mnoge posvetne pesmi, med temi pa tudi Prešernovo Zdravljico. Poleg spomenika ima na rojstni hiši v Podnanosu postavljeno tudi spominsko ploščo.

Več informacijo Podnanosu in Stanku Premrlu najdete na: http://www.tic-podnanos.si/himna/

 

#11. Z vinom se ne hecamo!

V občini Vipava najdemo pravo paleto butičnih vinarjev. Imamo več kot 40 ponudnikov te žlahtne kapljice. Skoraj vsi vam postrežejo z zelenom in pinelo, ki sta avtohtoni sorti Vipavske doline. Degustacije odličnih vin v Vipavi se odlikujejo po izjemni kakovosti. Ponudba vinskih kleti je izjemno raznolika, tako kot so si različna vina v Vipavi. Na svoj račun pa pridete tudi vsi ljubitelji ekoloških vin.

Obiščite na na TIC-u Vipava, kjer dobite zgibanko Vipavske vinske poti. V njej pa najdete seznam vseh vinarjev z njihovo ponudbo vin, ter zemljevid.

 

#12. Gostoljubni ljudje!

V Vipavi je vsak gost dobrodošel in prav vsak lahko najde nekaj za svojo dušo. Tako na račun pridete vsi ljubitelji vin in odlične hrane. Pa prav tako kolesarji, ljubitelji plezanja, motoristi… Lokalni vinarji in gostinci pa vam nudijo pravo paleto pristnih vipavskih okusov.

 

#13. Imamo največji mozaik svetovno znanega umetnika v Sloveniji.

To je mozaik patra Ivana Marka Rupnika, ki se nahaja v župnijski  cerkvi v Vrhpolju . Veličasten mozaik so v cerkvi postavili leta 2013 in je s 180 kvadratnimi metri površine tudi največji mozaik svetovno znanega umetnika v Sloveniji. Vanj je v upodobitvi prvega čudeža v kani Galilejski z »nafo«, iz katere toči strežnik vino ženinu, vključil Vrhpoljce, ki so znani kot »nafarji«.

#14. Prisrčna vasica Slap!

Vas Slap se ponaša s prenovljenim vaškim jedrom, kjer se srečajo vaščani in obiskovalci vasi. Leta 1873 je bila v Lanthierijevi graščini na Slapu ustanovljena prva slovenska kmetijska šola na Slovenskem. Prvi vodja šole je bil vipavski rojak Richard Dolenc. Že od otroštva je čutil veselje do narave, kmetijstva in vinogradništva, zato si je izbral študij na višjih kmetijskih šolah. Po končanem študiju pa je prevzel ravnateljstvo novoustanovljene dvoletne slovenske kmetijske šole na Slapu pri Vipavi (1873).

#15. Nakupovanje pri kmetih je zabavno!

V Vipavi imamo kar trikrat na teden lokalno kmečko tržnico, kjer nam prijazne prodajalke postrežejo z dobrotami iz svojih kmetij. Poleg lokalne tržnice, pa imamo v okolice Vipave kmetije z domačo zelenjavo, sadjem, jajci,.. Ravno je sezona rdečih slastnih češenj, ki jih prav tako dobite v Vipavi. Pa seveda ne smemo pozabiti na čebelarje s pestro ponudbo domačega medu.

...

Sledite nam in izvedeli boste za veliko skritih kotičkov naravnih in kulturnih znamenitosti, priložnosti za edinstvena doživetja, možnosti za oddih, ... 

#mojaslovenia #ifeelsLOVEnia #mojavipava

 

TIC Vipava 

Tel: 
051 215 226

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija