Izberi jezik:

Pustite se presenetiti!

99 RAZLOGOV ZA OBISK VIPAVE!

Datum: 
četrtek, Maj 14, 2020 - 12:00
Kje: 
TIC Vipava, Glavni trg 1, 5271 Vipava

99 RAZLOGOV ZA OBISK VIPAVE!

Doživi čare Vipave. Ta idilična in pristna pokrajina polna doživetij in zelenih zakladov narave, čaka in vabi pohodnike, kolesarje, adrenalince in ljubitelje vrhunskih vin ter kulinarike. Našo dolino opisujejo kot deželo dih jemajočih naravnih lepot. Domačini zelo dobro poznajo čare, ki jih ta kraj ponuja. Razloge za obisk Vipave pa bi radi predstavili tudi gostom, ki v naše kraje redno zahajajo ali pa obisk načrtujejo. Skozi prihajajoče dni, vam bomo predstavili 99 razlogov zakaj je Vipava vredna obiska. 

DOBRODOŠLI V VIPAVI! 

...

#69. Najdete nas tam kjer je burja doma

Najbolj poznana značilnost Vipavske doline je burja, severovzhodni veter, ki se pojavlja ob vdorih hladnega zraka s celine. Burja je močan veter, ki v sunkih občasno preseže hitrost 200 kilometrov na uro. Kljub temu imajo domačini burjo radi, saj prežene oblake in prečisti ozračje. Prav na burjo je vezana tudi slikovita podoba s kamni obloženih streh.

#68. Dobrodošli v najbolj sončnih krajih v Sloveniji

Vipavska dolina je najbolj sončna dežela v Sloveniji, s soncem je v povprečju obsijana kar 2100 ur na leto.  Dolina ima zato kar 289 dni v letu temperature nad pragom 5 stopinj, kar pomeni za dva meseca daljšo vegetacijsko dobo kot v notranjosti Slovenije.

#67. Zdrav duh v zdravem telesu čez Nanos

Ideja za izlet: Iz Vipave se odpravimo proti vasi Podnanos. Pot nadaljujemo skozi vas po stari cesti po Rebrnicah. Ko se začnemo vzpenjati, nas cestna označitev usmeri (levo) proti planoti Nanos. Pred nami se vzpenja cesta mimo korit, na kateri prekolesarimo več sto metrov višinske razlike. Peljemo se mimo Lovske koče Vojkovo in Podraške bajte v smeri proti Turistični kmetiji Abram. Pot nadaljujemo čez Ravnik in se začnemo spuščati proti vasi Sanabor, kjer se nahaja cerkev sv. Danijela. Na hribu pa boste opazili še obzidje iz prve svetovne vojne. Pot nas vodi nazaj v dolino. Na levi strani se nahaja tudi hudournik Bela, kjer se lahko osvežite ali pa preizkusite plezalne spretnosti. Nad vasjo Vrhpolje se nahaja Teodozijev križ, ki je bil postavljen v čast znameniti bitki med Teodozijem in Evgenijem. Skozi vinorodno vas Vrhpolje nadaljujemo proti Vipavi. Ves čas poti lahko uživate v dihanju svežega zraku in dih jemljajočih razgledih.

Več informacij o poti: http://izvirna-vipavska.si/sl/spoznajmo-nanosko-planoto

#66. Vas pod cerkvico sv. Socerba

Ob pobočju Nanosa se vije cesta iz Razdrtega proti Vipavi. Od glavne ceste še ne 2 km proti zahodu leži ob vznožju Vipavskega pobrdja vas Podraga.

Cerkve so tukaj tri: glavna je cerkev sv. Mohorja in Fortunata. Kilometer od vasi proti Vipavi je mala cerkvica sv. Urbana, ki je bila zgrajena nekaj let pred 1758. Visoko nad Podrago pa se nahaja cerkev sv. Socerba. Obisk te cerkve predstavlja domačinom, in ne samo, prijetno izletniško točko.

#65. 3 žlahtne regije za 3x več doživetij

Tudi Vipava se je priključila akciji 3 žlahtne regije za 3x več doživetij, v kateri se povezujemo destinacije Goriška Brda, Kras in Vipavska dolina. Podajte se v odkrivanje treh žlahtnih regij, ki jim ni para na svetu!  Čaka vas magičnih 24 znamenitosti, muzejev, umetniških galerij in trajnostnih centrov, kar 18 lokacij za degustacije ter več kot 140 ponudnikov nočitev! Privoščite si poletje pri nas. Vstopite v domove zlate rebule, igrivega zelena in temperamentnega terana.

Več informacij sledi kmalu na spletni strani: www.brda-vipavskadolina-kras.si

Čas za vas. Brda. Vipavska dolina. Kras.

#64. Sladke marelice

Tisti prvi bledo rožnati cvetovi, ki v Vipavski dolini oznanijo pomlad, so cvetovi marelic. Na pobočjih zgornje Vipavske doline zelo lepo uspevajo, čeprav je to sadno drevo zelo zahtevno in potrebuje posebne mikroklimatske pogoje.

Marelice so zelo bogate z vitamini in minerali, predvsem z magnezijem, ki naj bi ga vsebovale desetkrat več kot drugo sadje.

Ob koncu letošnje sezone marelic vas vabimo, da obiščete lokalne kmetije, kjer vam bodo lahko z njimi tudi postregli in pa kmečko tržnico v Vipavi vsak torek, četrtek in soboto med 8. in 12. uro zjutraj.

#63. Poletno vodenje po Vipavi

V mesecu juliju in avgustu v Vipavi poteka organizirano turistično vodenje z lokalno vodnico. Na ogledu boste spoznali arhitekturo Vipave, dvorec Lanthieri, Vinarski muzej Vipava, znamenite vipavske mostove in sedem izvirov reke Vipave.

Udeležbo priporočamo tako turistom kot domačinom saj je ogled našega kraja izredno zanimiv in vedno, ko mislimo, da vemo že vse, se najde tudi še kaj novega.

Ogledi potekajo vsak ponedeljek in sredo ob 17. uri ter vsak petek ob 13. uri.

#62. Manče; ali kar darilo.

Manče so majhna, strnjena vas, ki ima odlično vinogradniško lego. Sestavljajo jo trije zaselki: Na Jagni, Furlanov konec in Spodnji konec. Na južnem delu vasi teče Manški potok, ki se združi s potokom Plešivec. Oba se izlivata v potok Močilnik. Prav v ravnini ob tem potoku obdelujejo vaščani svoje njive in travnike, južno, do roba vasi, pa uspeva vinska trta. Ime kraja Manče, naj bi izhajalo iz italijanščine, kjer beseda pomeni dar, darilo. Tudi v Mančah se nahajajo vrhunski vipavski vinarji. Obiščite jih in poskusite odlična vina.

#61. Vojni muzej v Vipavi
Zbirka temelji na izkopaninah, ki so bile najdene na položajih avstro-ogrskih in italijanskih enot na soški fronti. Predmete je od leta 1978 zbiral Mitja Močnik. Ob odprtju vojašnice leta 1992 je v prostorih vojašnice tako začela delovati zasebna zbirka. To je bila prva muzejska zbirka v okviru nove Slovenske vojske in ena redkih zbirk postavljena na ogled zunanjim obiskovalcem. Zbirka se je v dveh desetletjih neprestano širila in tako je nastal Vojni muzej Vipava-soška fronta 1915/17, ki je zasnovan tako, da obiskovalcu prikaže in približa del bojišča in zaledja v okviru prve bojne črte na Krasu na avstro-ogrski strani.

#60. Vasica Gradišče pri Vipavi.

Gradišče pri Vipavi je lepa primorska vasica, ki leži pod strmim pobočjem Nanoške planote v zgornji Vipavski dolini. Gradišče pri Vipavi je omenjeno kot prazgodovinska naselbina na Zatrepu nad vasjo že v halštatskem obdobju. Vasica predstavlja eno izmed izhodišč za pohod na Nanos. Z avtom se zapeljete dva kilometra iz Vipave do parkirišča na vrhu vasi, od koder je najlepše izhodišče za izlet na Gradiško Turo in Plaz. Na Gradišču najdete tudi vrhunske vinarje, katere lahko obiščete in poizkusite odlična vina.

#59.  Ledeniki na Nanosu.

Na pobočju Nanosa si lahko ogledamo številne naravne spomenike med njimi so tudi ledeniki: Loški in Podraški ledenik, Veliki in Mali trški ledenik in Slapenski ledenik. Najbolj strm ledenik med njimi je Slapenski, ki meri 112 metrov. Včasih so ledenike uporabljali, saj so sekali led in ga prodajali v oddaljene kraje. Nekatere ledenike si lahko tudi ogledate, saj so lahko dostopni. 

#58. Baročni dečki v Vipavi.

V samem centru Vipave so vidni kamniti baročni dečki – putti, ki so nekdaj krasili grajski park. Takih kipcev dečkov je kar trideset in simbolizirajo plodnost, izobilje in letne čase. Polni dve stoletji in eno leto za povrh so krasili baročni park in tvorili umetniško celoto na osi od izvira reke Vipave prek grajskega vrta do širokega romantičnega kamnitega mostu, ki je bil hkrati zadnji vhod v graščino. Pred Lanthierijevim dvorcem se je os v baročni maniri nadaljevala skozi portal v park.

 

#57. Sočne vipavske fige.

V Vipavski dolini  prve češnje dozorijo že v začetku maja. Sveže sadje je tako na voljo kar sedem mesecev v letu. V sezoni je ponudba češenj, marelic in breskev odlična. Zaradi toplega piša s Sredozemlja pa uspevajo tudi sladke fige in kakiji. Sedaj je pravi čas, da okusite sladke fige.  Obiščite katero od vipavskih kmetij in okusite vipavsko sadje naravnost z drevesa.

#56. Prvi doktorat znanosti na slovenskih tleh si je prislužila ženska; Ana Mayer iz Lož pri Vipavi.

Natanko pred 100 leti so na Univerzi v Ljubljani podelili prvi doktorat v naši zgodovini. Včerajšnji dan 15. 7. pa smo obeleževali 100. obletnico podelitve prvega doktorata znanosti na slovenskih univerzah. Univerza v Ljubljani je namreč 15. julija 1920 za doktorico filozofije promovirala Anko Mayer, poročeno Kansky, iz Lož pri Vipavi. Bila je ena prvih žensk, ki jim je uspelo premagati številne administrativne in ideološke ovire. Leta 1920 je kot prva oseba zagovarjala doktorat na novoustanovljeni ljubljanski univerzi in postala prva ženska, ki se je na univerzi akademsko zaposlila. Anka, kot so jo klicali, je mladost preživela na gradu Lože, ki ga je kupil očetov praded Josip Mayer. Osnovno šolo je obiskovala v Vipavi, nato je odšla v Ljubljano, kjer se je šolala na šestletnem ženskem liceju in stanovala v dekliškem internatu Mladika.

#Prav poseben razlog: 3 ŽLAHTNE REGIJE ZA 3X VEČ DOŽIVETIJ!

Tudi Vipava se je priključila akciji 3 žlahtne regije za 3x več doživetij, v kateri se povezujemo destinacije Goriška Brda, Kras in Vipavska dolina. Podajte se v odkrivanje treh žlahtnih regij, ki jim ni para na svetu!  Čaka vas magičnih 24 znamenitosti, muzejev, umetniških galerij in trajnostnih centrov, kar 18 lokacij za degustacije ter več kot 140 ponudnikov nočitev! Privoščite si poletje pri nas. Vstopite v domove zlate rebule, igrivega zelena in temperamentnega terana. 

Več informacij sledi kmalu na spletni strani: www.brda-vipavskadolina-kras.si

Čas za vas. Brda. Vipavska dolina. Kras.

#54. Cerkev sv. Kozma in Damijana.

Domačini to cerkev imenujejo tudi Sv. Rok. Leži na odmaknjenem kraju Podbrje, nedaleč od Podnanosa. Cerkev je poznogotska. V 17.st. je bila predelana v zgodnjebaročnem slogu. V cerkvi stojijo trije oltarji zlatega tipa. Steberni veliki oltar sv. Kozme in sv. Damijana je najmlajši, obenem pa velja tudi za enega največjih lesenih oltarjev na Slovenskem.

#53. Vipavska breskev

V naše kraje so ta čudoviti sadež prinesli že Rimljani. Legenda pa pravi, da ko so si antični bogovi omislili nektar, pijačo, ki jim daje večno mladost in nesmrtnost, so ga po vsej verjetnosti pripravljali prav iz breskev. Izjemni sadež, ki vzbudi pozornost z privlačnim vonjem, izjemno sočnostjo in neopisljivo slastnim okusom. Breskve, predvsem tiste, ki so do polne zrelosti ostale na drevesu, najraje uživamo sveže. Domačini iz zrelih sadežev radi pripravijo breskve v vinu, priljubljeno hladno poslastico, ki osveži poletne dni. Sočne breskve so tudi pogosta sestavina sezonskih sladic in seveda najbolj priljubljen sadež za pripravo sadnih sokov. Vabimo vas, da jih v tem času poskusite tudi na lokalnih kmetijah.

#52. Vas Sanabor

Obiščite najstarejšo cerkev na primorskem katere oltar sega že v davno leto 1750. Cerkev leži v vasi Sanabor, ki je ujeta med dve planoti – Trgovski gozd in Nanos, skoznjo pa teče hudournik Bela. Poleg že omenjenega pa je to tudi edina vas v Vipavski dolini, ki ima kozolce.

 

#51. Muzejska zbirka analogne oddajne tehnike

Na Nanosu je muzejska zbirka analogne oddajne tehnike. Leta 1955 so na Nanosu začeli z oddajanjem slovenskega radijskega UKV programa, leta 1957 pa še italijanski televizijski program. Prvič so poskusno oddajali barvni TV-test za TV SLO leta 1970. Zbirko si ogledujejo številni navdušenci že kar nekaj let.  Trenutno si jo je možno ogledati po predhodnem dogovoru s Turističnim društvom Podnanos. Zbirka je edina tovrstna zbirka tehnične dediščine v Sloveniji.

#50. Odprte vipavske vinske kleti.

Tudi letos smo za vas pripravili zgibanko na temo odprte vinske kleti v poletnem času. Ponudbo smo še razširili in popestrili. Poleg degustacije vin z domačimi dobrotami, likerji in medom, obiskovalcem predstavijo vas, jih popeljejo skozi vinograde in predstavijo postopek pridelave od vinograda do vina. Zgibanko lahko prevzamete na TIC-u v Vipavi.

#49. Pohod med vinogradi in slapovi na Slapu.

Tradicionalni pohod med vinogradi in slapovi poteka drugo nedeljo v aprilu. To je odlična priložnost za spoznavanje znamenitosti, običajev in same vasi Slap. Pot ni zahtevna in je primerna tudi za najmlajše. Ob poti so točke za počitek, kjer se lahko okrepčate ter si ogledate prikaz starih običajev.

#48. Župnijska cerkev sv. Štefana v Vipavi.

Župnijska cerkev je posvečena sv. Štefanu, ki goduje 26. decembra. In prav na ta dan poteka v Vipavi tradicionalno žegnanje konj. Sprava gotska cerkev je bila barokizirana; krasijo jo freske Franca Jelovška, ki so jim v spodnjem delu prezbiterija kasneje dodali še freske Janeza Wolfa. Ta je v prizore Štefanove zgodbe vpletel tudi več portretov takrat znanih Vipavcev.  Nekaj več o cerkvi, si lahko preberete na naši spletni strani Izvirna vipavska: http://izvirna-vipavska.si/sl/cerkev-sv-stefana-v-vipavi

#47. Idealna priložnost za oddih!

Doživeti Vipavo, pomeni odkrivati jo počasi. Primerna je za krajše in daljše počitnice. Poleg palete aktivnosti, ogledov, prireditev, domačih dobrot … lahko izbirate tudi, kje vas bo dotekel spanec. Na voljo so turistične kmetije z nastanitvijo, zasebne sobe, apartmaji ter kampi. Poleg tega pa lahko na spletni povezavi odkrijete vse nastanitve v katerih lahko vnovčite turistične bone.  http://izvirna-vipavska.si/sl/izkoristi-turisticni-bon-v-vipavi   

#46. Imamo ogromno vrhunskih čebelarjev. Ampak res veliko!

Slovenija je znana čebelarska dežela in tudi v Vipavski dolini so odlični naravni pogoji za čebelarstvo. Lokalni čebelarji pridelujejo odličen med. Ker brez čebel tudi življenja ni. Ne samo, da ponujamo vrhunske vinske degustacije, okusite lahko tudi vrhunske medene izdelke.

#45.  Mogočna planota Nanos

Visoka kraška planota, ki se bohoti nad Vipavsko dolino, je pravi raj za ljubitelje pohodništva, kolesarjenja in neokrnjene narave. Zanimivost je muzejska zbirka, ki nas popelje v čas analogne oddajne tehnike. Spoznajte idilično Nanoško planoto, uživajte v čudovitih razgledih in se nadihajte svežega, hladnega zraka, ki še posebej prija, ko je v dolini že vroče.

#44. Trajnost bo vaša naslednja »obsesija«.

Ujeta med mogočno planoto Nanos in Krasom, obdana z vinogradi in prevetrena z znamenito burjo; to je naša Vipava, ali bolje rečeno zelena Vipava. Obiščete nas lahko celo leto, saj podnebje Vipavske doline zaznamujejo vroča poletja, mile zime in veliko število sončnih dni. Naštetih je kar 2100 sončnih ur v letu, kar je največ v Sloveniji. http://izvirna-vipavska.si/sl/zelena-vipava-green-vipava

#43. Šembid? Da, tudi to je vas v občini Vipava.

Kraj z okolico je prvi, kjer ga pozdravijo primorsko podnebje, primorska arhitektura in vinorodne lege z žlahtnim vinom v kleteh. To je Podnanos. V naselju združita svoje vode potoka Pasji rep in Močilnik, ki preide tu v širše dolinsko dno. Podnanos je gručasto naselje z ozkimi ulicami v starem delu vasi, kar mu daje mediteranski videz. V njem je ohranjeno mnogo ogleda vredne kulturne dediščine. Staro ime kraja Št. Vid se med ljudmi ohranja v domači obliki: Šembid. Prvotna cerkev sv. Vida je bila verjetno zgrajena že vsaj v 13. stoletju, sedanja je iz druge polovice 17. stoletja. Zvonik oglejskega tipa velja za enega  lepših primerov na naših tleh, imeniten okras cerkve pa je tudi njeno renesančno pročelje.

#42. Hrana je pravega okusa!

Obstaja 1001 način za kuhanje in vsi so neverjetno okusni. Kuhinja v teh krajih je preprosta, a vseeno zanimiva, raznovrstna ter okusna. Popotniku ponuja vse tisto, kar so na domači zemlji pridelale pridne roke Vipavcev.  Skrbne gospodinje se z veseljem lotijo starih, že skoraj pozabljenih vipavskih jedi, ki so jih pripravljale njihove mame in “none". Gospodarji poskrbijo, da domače klobase, salame, pršut in drugi okusni mesni izdelki dozorijo na vipavski burji. 

#41. V objemu Starega trga. 

 V dolini se je do druge polovice 14. stoletja oblikoval trški del naselbine Vipava. Obdobje razcveta je trg doživljal od 17. do 19 stoletja, po izgradnji prometnice med Gorico in Ljubljano. Ob poti so nastajale trške hiše, ki so se ohranile do danes. V Vipavi so se oblikovali trije trgi. Eden izmed njih je tudi omenjen Stari trg oziroma trg Pavla Rušta. 

Ste vedeli da je veliko prizorov iz serije Najini mostovi posnetih prav na starem trgu v Vipavi.  Obiščite Vipavo. Lokalni vodič vam pričara in predstavi Vipavo nekoč in danes. 

#40. Čarobnost vinsko – kolesarskih poti. 

Kolesarjenje po cestah in poteh med vinogradi in griči je pravi užitek. Pa ne le zaradi čudovitih razgledov, ampak tudi zaradi prijetnih postankov in doživetij. Med potjo se ustavite pri lokalnih vinarjih, ki vam bodo ponudili najboljše iz svojih kleti. Izberite katero od vinskih cest, ki vas popeljejo po Vipavi in njenih okoliških vaseh. Ob enem pa se naužite naravnih lepot narave in kulturne dediščine, ki jih ponuja naš kraj. Pot povezuje vse vinske kleti občine Vipave, v katerih lahko poskusite različne sorte vina. Od avtohtonih do svetovno znanih.  Na naši spletni strani najdete vinsko – kolesarske poti, ki pa jih neprestano dopolnjujemo.  http://izvirna-vipavska.si/sl

#39Vas Orehovica. 

Če se spustite po cesti iz smeri Razdrtega proti Podnanosu, se na levo nahaja vas Orehovica. Vas je znana po orehovcu, domači žgani pijači in mnogih orehovih drevesih, od koder najverjetneje izhaja tudi ime naselja. Orehovica je znana po mnogih starih in lepo ohranjenih domačijah s kletmi, ali tako imenovanimi »hrami«. Orehovica je bila znana po svoji tipični kamnoseški kulturi. Svoj videz pa so ohranile številne kleti. Pri obisku Orehovice se le ustavite pri kakšnemu vinarju. 

#38.Vipavske »paštakreme« - eksplozija v ustih!

Sladke in slastne, krhke in nežne. To so mamljive vipavske paštakreme. Se jim kdo sploh lahko upre? Tudi v Vipavi imamo  svoje kremšnite ali po domače kar »paštakreme«? Tudi pri naših “Paštakrema” ima vsaka gospodinja in slaščičarski mojster svojo skrivnost za najboljšo pripravo te pregrešno dobre razvade.

#37. Lapornatana tla, ki vinu dodajo poseben pridih.

Vipavska dolina je bila v geološki preteklosti potopljena na dnu terciarnega morja. Zato tu najdemo posebne klastične sedimentne kamnine. Sedimentna klastična matična podlaga, je sestavljena iz menjajočih se plasti peska, peščenjaka, laporovca. Lapornata tla najprej delujejo kompaktno, kasneje pa se zaradi erozije razkrojijo in ustvarijo idealne pogoje za rast vinske trte. Taka zemlja nima veliko organskih snovi, je pa bogata z minerali. Trte ne usmerja k bujni in obilni rasti, ampak jo spodbuja, da si hrano išče tako globoko, kot lahko sežejo njene korenine. Mineralnost tal se prenese na grozdje in postane ena od odlik naših vin.

#36. Ekološka zakladnica Mlake.

Mlake so naravni spomenik velikosti kar 100 ha. Mlake imajo izrazito pestrost živalskih in rastlinskih vrst, med njimi je 14 takih z rdečega seznama ogroženih vrst, zavarovane z evropskimi konvencijami in smernicami. V tem koščku Vipavske doline leži prava ekološka zakladnica, ki jo lahko občudujemo in preučujemo le redkokje. Mlake predstavljajo zadnjo oazo v Vipavski dolini, kjer še živijo rastlinske in živalske vrste, ki so bile pred melioracijo v Vipavski dolini pogoste. Mlake so zaradi svoje raznolikosti pomembne za ohranitev tako suhih kot močvirnatih združb, hkrati pa predstavljajo pribežališče za mnoge ogrožene živalske in rastlinske vrste, ki imajo tako visoke zahteve do okolja, da uspevajo le še na neokrnjenih in ekstenzivno obdelanih območjih.

#35. Gradiška Tura - drugo največje plezališče po številu smeri v Sloveniji.

Na južnem pobočju Gradiške Ture nad Vipavo je raztresenih veliko sten z zanimivimi lažjimi in srednje težkimi smermi, ki jih odlikuje odlična skala in izjemen ambient nad samo Vipavo z okolico. Je drugo največje plezališče v Sloveniji po številu smeri in je izjemen poligon za začetnike in rekreativce, ki začenjajo vstopati v svet vertikale. Oglejte si slikovit in nazoren opis Ture, ki ga je pripravila avanturistka Tadeja Magdič: https://tadejatravels.com/clanek/plezalni-dnevnik/gradiska-tura-v-vipavi-furlanova-in-otmanova-ferata/?fbclid=IwAR09NB3KF0cqZbE5T6j2obZXeiaV2HkE-NrLhPKAe_bjkCdroTDg3q7IrpA

#34. Raj za športne ribiče.

Reka Vipava je pravi raj za športne ribiče. Ribolov v neokrnjeni naravi reke, ki začne svoj tok v mestu Vipava in se vije dolgih 49 km po Vipavski dolini. Reka omogoča izvajanje različnih vrst ribolova. Muharje navdušujejo kapitalne soške postrvi s prekrasnim marmoriranim vzorcem. Pogost muharski prijem je tudi lipan, potočna in ameriška postrv. Kdor rad vijači, lahko poskusi srečo pri lovu na ščuko, postrv ali kapitalnega soma. Poleg naštetih vrst rib je v reki Vipavi možno tudi beličarjenje na borbene rečne krape, mrene, klene, podusti ter linje. V Vipavi lahko dovolilnico za ribolov kupite na bencinskem servisu Petrol Vipava.

#33. Plezališče Vipavska bela - raj za plezalce.

Plezališče Vipavska Bela se nahaja v soteski hudournika Bela.Vrh plezališča je dostopen z avtomobilom, saj je regionalna cesta Vrhpolje - Sanabor speljana v neposredni bližini. Plezališče je zelo popularno tako med začetniki kot med že bolj izkušenimi plezalci, saj ima tudi težke smeri do 8c/c+. Posebej atraktivno je dejstvo, da so poleg glavne stene, na kateri je ogromno smeri, plezališča speljana tudi po celotni dolini Bele, ki je v poletnih mesecih prijetno osvežilna.

#32. Grad Tabor v Vipavi.

V bližini Glavnega trga v Vipavi sta bila v poznem srednjem veku zgrajena dva stolpasta dvora, ki sta bila ob koncu 15. stoletja obzidana v protiturški tabor. Obzidje je večinoma še lepo ohranjeno. Najbolj slikovit del gradu je stolp ob mostu čez Vipavo, tako imenovani Baumkirchnerjev turn. Tu je bil rojen sloviti baron Andrej Baumkirchner, spreten vojak, ki je v sredini 15. stoletja poveljeval najemniškim četam avstrijskega cesarja Friderika III. V letih 1476-1478 so v Vipavi pustošili Turki. Med načrtnim protiturškim utrjevanjem mest in trgov na Kranjskem je cesar Friderik III. leta 1478 prebivalcem Vipave ukazal, naj svoj trg obdajo z obzidjem in jarki. Kmalu za tem so nekdanja Baumkircherjeva stolpa vključili v kompleks novega protiturškega tabora, ki so ga uporabljali za pribežališče okoliškega prebivalstva. Takrat je celota dobila ime (grad) Tabor.

Več si lahko preberete na http://izvirna-vipavska.si/sl/vipava-grad-tabor

#31. Prva strokovna knjiga o vinarstvu je doma na Vipavskem. 

Matija Vrtovec je leta 1844 napisal znamenito knjigo Vinoreja za Slovence. Napisal jo je za pomoč vinogradnikom s številnimi  koristnimi nasveti.  Knjiga obsega 22 poglavij: 15 je posvečenih vinogradništvu, 7 pa vinarstvu oz. kletarstvu. Novice so to knjigo imenovale "kmetijska šola" in so jo zastonj delile med vinogradnike, naročnike Novic. Vinoreja za Slovence je napisana na podlagi lastnih izkušenj in znanja, ki ga je pridobil s prebiranjem strokovne tujejezične literature. Opazen pa je tudi njegov kritičen odnos do svetovnega vinarstva. Originalno je zapisana v bohoričici, za sodoben čas pa jo je prepisala dr. Zora Korošec Koruza. Knjigo lahko kupite tudi pri nas, na Zavodu za turizem TRG Vipava. 

#30. Matija Vrtovec - zelo pomembna osebnost za vse vinogradnike, kmetovalce in Vipavce na sploh.

Matija Vrtovec je kot duhovnik vse svoje življenje služboval na Vipavskem. Najprej v Vipavi, nato na Planini, nazadnje pa v Podnanosu, kjer je 2. septembra 1851 umrl. Vrtovec je bil duhovnik, poliglot, raziskoval je zgodovino, zemljepis, kemijo, fiziko in astronomijo. Prav posebej pa ga je zanimalo kmetijstvo, zlasti vinogradništvo in kletarstvo. Bil je tudi prvi, ki je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu in vinarstvu, o uporabni kemiji, o astronomiji in o splošni svetovni zgodovini. Njegova Vinoreja, prva strokovna knjiga o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu na Slovenskem, ki je izšla leta 1844, ima za ljudi v Vipavski dolini prav poseben pomen.

#29. Vipavska jota "za prste obliznit"!

Ste že poskusili to lokalno dobroto? Ne??? Vabljeni v Vipavo! Vsaka hiša ima svoj recept za pripravo tiste "ta prave".  Enolončnica iz kislega zelja (nekateri jo kuhajo tudi iz kisle repe, svežega zelja in ohrovta ali pesinih listov), fižola, krompirja, zabele, moke, česna in popra. Dodajamo tudi enega izmed receptov, da si izvrstno enolončnico lahko  pripravite doma: http://izvirna-vipavska.si/sl/jed-vipavska-jota

#28. Plečnikov spomenik v središču Vipave!

Ne morete ga zgrešiti, stoji namreč v samem centru Vipave, na Glavnem trgu. Pa veste, da ima spomenik vklesane grozde? Pridite in preverite. Spomenik NOB arhitekta Jožeta Plečnika v Vipavi spada po besedah nekateri kritikov v njegovo najzanimivejšo skupino spomenikov. Plečnik naj bi namreč hotel ustvariti nekaj povsem novega, se ogniti spominom na preteklost in misliti bolj na sedanjost. Kot simbol vino rodnosti so v spomenik vklesani štirje grozdi. S postavitvijo zadružnega doma v letih 1948 do 1950 in postavitvijo Plečnikovega spomenika padlim 5. oktobra 1952 je bil dokončno oblikovan drugi vipavski trg, leta 1985 poimenovan Titov trg, zdaj pa Glavni trg, ki je danes prepoznavni znak Vipave.

#27. Kebetova hiša v Vipavi

V značilni vipavski hiši iz leta 1859 si lahko ogledate zanimivo zbirko predmetov, ki so jo vipavski zbiralci starin rešili pred propadom in pozabo. Razstavljene starine so nastale med letoma 1720 in 1943 in so večinoma unikatne.

#26. Čudovita pot: Med zaselki in studenci.

Med zaselki in studenci se imenuje tradicionalni pohod ob začetku pomladi, po zaselkih kraja Erzelj. Pohod poteka mimo številnih naravnih izvirov vode ter kulturnih znamenitosti.  Vas ima kar pet zaselkov, Lenivec, Tabor, Vovki, Miški in Mesesneli. Domačini so pot lepo uredili in je označena s podobo kačjega pastirja, ker na Erzelju in v njegovi okolici živi kar trideset različnih kačjih pastirjev. Pot je speljana mimo številnih naravnih izvirkov vode, ki velja za zdravilno. Tradicionalni pohod se začne pred šolo na Erzelju. Tam tudi najdete zemljevid, če se želite na pot podati sami. Ob enem pa se ustavite še v vinski kleti Miška in vinski kleti Dora Erzelj, kjer vam nudijo degustacijo vrhunskih lokalnih vin. 

Zemljevid poti: http://www.erzelj.si/galerije/zgibanka.pdf

#25. Slatni vipavski štruklji.

V prtu kuhani štruklji iz kvašenega testa, z nadevom iz orehov, skute, rozin in sladkorja. Vipavski gostinci vam bodo postregli s pravimi, toplimi in božansko dobrimi vipavskimi štruklji. Zato je to nuja, ko obiščete Vipavo. 

Vsaka gospodinja ima svoj recept za pripravo, mi smo pa izbrali enega izmed mnogih. http://izvirna-vipavska.si/sl/jed-vipavski-struklji

#24. Vipavski vinarski muzej. 
V vinarskem muzeju, v obokani kleti dvorca Lanthieri so predstavljene pregledne zbirke trsničarstva, vinogradništva in vinarstva, ki pričajo o bogati tradiciji negovanja trte na vipavskih tleh. V sklopu organiziranega turističnega vodenja po Vipavi, vas lokalni vodič popelje tudi skozi omenjen muzej.   

#23. Grad nad vasjo Lože.
Grad Lože iz 17. stoletja so upravljali vitezi Leitenburgi. Skozi stoletja je prehajal iz rok v roke, nazadnje ga je leta 1823 kupil zdravnik Dr. Jožef Mayer. Evgen Mayer pa je grad s posestvom vred podaril neustanovljeni sadjarsko - vinogradniški šoli. Lani so prebivalci vasi Lože v grajski kleti pripravili čudovito martinovanje.  

Več zanimivosti o gradu si lahko preberete na povezavi:  http://izvirna-vipavska.si/sl/grad-loze  

#22. Egipčanska sarkofaga.
Ste vedeli, da si v Vipavi lahko ogledate tudi Egipčanska sarkofaga? Da, na pokopališču sta v grobnici Hrovatin – Laurin egipčanska sarkofaga iz rdečega granita, ki ju je v Vipavo pripeljal domačin Anton Lavrin, generalni konzul, raziskovalec in egiptolog. V sarkofagih ležijo posmrtni ostanki njegovih staršev in njegovega sina. Na enem od sarkofagov so tudi ohranjeni hieroglifi.

#21. Leonardo da Vinci v Vipavi.

Ste vedeli, da je Vipavo leta 1500 obiskal Leonardo da Vinci? Preučeval je možnost zajezitve reke za obrambo pred Turki. Z Vipavo ga povezuje tudi dejstvo, da je bil sam lastnik vinograda in je z zanimanjem raziskoval to območje.

#20. Renesančni dvorec Zemono.

Tudi dvorec Zemono stoji na griču, s katerega se odpira prečudovit pogled na Vipavo in  okoliške vinograde. Dvorec je bil zgrajen v renesančnem slogu leta 1689 kot poletna rezidenca oziroma lovski dvorec. Dvorec ni bil nikdar stalno naseljen. V njem so potekale zabave plemičev, v času trgatev pa so v njem pridelovali vino. Njegov prvi lastnik je bil vipavski zemljiški gospod Francesco Antonio Lanthieri. V njem zdaj pogosto potekajo razne prireditve kot so degustacije vin in poročne slovesnosti. Gastronomsko ponudbo pa v Gostilni pri Lojzetu zdaj oblikuje četrta generacija pod okriljem Chefa Tomaža Kavčiča.

 Več o Gostilni Lojze: https://prilojzetu.si/index.php#slide1

#19. Najstarejši grad nad Vipavo - Stari grad!

Tik nad krajem Vipava so na strmem hribu slikovite razvaline. Grad, zgrajen najverjetneje v 12. stoletju, je v virih prvič omenjen leta 1154. Bil je v lasti oglejskega patriarha. Kot deželno knežji fevd je pogosto menjal gospodarja. Po letu 1577 je postal last družine Lanthieri; verjetno v 17. stol. pa so grad opustili in je začel propadati. Do omenjenega grada je iz centra Vipave le 20 minut hoje. Ko boste obiskali Vipavo je Stari grad ena izmed znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati, saj se iz vrha hriba odpre lep razgled na Vipavo.

#18. Smo športno prijazna destinacija!

Vipava je pravi raj za ljubitelje športnih aktivnosti. Povzpnite se na katerega izmed vrhov in uživajte v prečudovitem razgledu na Vipavsko dolino. S kolesom se zapeljite med griči in vinogradi.  Avanturisti pa preizkusite svoje spretnostni na kateri izmed plezalnih sten.  Poleg tega pa reka Vipava privablja veliko športnih ribičev.

Obiščite nas na TIC-u Vipava kjer imamo za Vas pripravljene zemljevide kolesarskih, pohodniških poti ter tudi poti primernih za motoriste. 

#17.  Veličasten dvorec Lanthieri

Ena izmed glavnih atrakcij v Vipavi je dvorec Lanthieri. Ne morete ga zgrešiti. Na vipavskem glavnem trgu kraljuje ta očarljiv baročni dvorec. Grofje Lanthieri so ga zgradili leta 1659. Dvorec pa je bil pred nekaj leti temeljito obnovljen. V njem deluje Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo ter drugi pedagoški in raziskovalni programi Univerze v Novi Gorici.

Več: http://izvirna-vipavska.si/sl/vipava-lanthierijev-dvorec-0

#16. Osvežitev v soteski Beli 

Soteska Bela ima številne brzice, gladko zbrušene stene, tolmune in na določenih delih zelo ozka korita. Hudourniški značaj Bela pokaže ob močnem deževju. Tolmuni soteske predstavljajo priljubljena kopališča v vročih poletnih mesecih. Topla voda in senca nudita obiskovalcem prav prijetno osvežitev. Hudourniški značaj Bela pokaže ob močnem deževju.

#15. Nakupovanje pri kmetih je zabavno!

V Vipavi imamo kar trikrat na teden lokalno kmečko tržnico, kjer nam prijazne prodajalke postrežejo z dobrotami iz svojih kmetij. Poleg lokalne tržnice, pa imamo v okolice Vipave kmetije z domačo zelenjavo, sadjem, jajci,.. Ravno je sezona rdečih slastnih češenj, ki jih prav tako dobite v Vipavi. Pa seveda ne smemo pozabiti na čebelarje s pestro ponudbo domačega medu.

#14. Prisrčna vasica Slap!

Vas Slap se ponaša s prenovljenim vaškim jedrom, kjer se srečajo vaščani in obiskovalci vasi. Leta 1873 je bila v Lanthierijevi graščini na Slapu ustanovljena prva slovenska kmetijska šola na Slovenskem. Prvi vodja šole je bil vipavski rojak Richard Dolenc. Že od otroštva je čutil veselje do narave, kmetijstva in vinogradništva, zato si je izbral študij na višjih kmetijskih šolah. Po končanem študiju pa je prevzel ravnateljstvo novoustanovljene dvoletne slovenske kmetijske šole na Slapu pri Vipavi (1873).

#13. Imamo največji mozaik svetovno znanega umetnika v Sloveniji.

To je mozaik patra Ivana Marka Rupnika, ki se nahaja v župnijski  cerkvi v Vrhpolju . Veličasten mozaik so v cerkvi postavili leta 2013 in je s 180 kvadratnimi metri površine tudi največji mozaik svetovno znanega umetnika v Sloveniji. Vanj je v upodobitvi prvega čudeža v kani Galilejski z »nafo«, iz katere toči strežnik vino ženinu, vključil Vrhpoljce, ki so znani kot »nafarji«.

#12. Gostoljubni ljudje!

V Vipavi je vsak gost dobrodošel in prav vsak lahko najde nekaj za svojo dušo. Tako na račun pridete vsi ljubitelji vin in odlične hrane. Pa prav tako kolesarji, ljubitelji plezanja, motoristi… Lokalni vinarji in gostinci pa vam nudijo pravo paleto pristnih vipavskih okusov.

#11. Z vinom se ne hecamo!

V občini Vipava najdemo pravo paleto butičnih vinarjev. Imamo več kot 40 ponudnikov te žlahtne kapljice. Skoraj vsi vam postrežejo z zelenom in pinelo, ki sta avtohtoni sorti Vipavske doline. Degustacije odličnih vin v Vipavi se odlikujejo po izjemni kakovosti. Ponudba vinskih kleti je izjemno raznolika, tako kot so si različna vina v Vipavi. Na svoj račun pa pridete tudi vsi ljubitelji ekoloških vin.

Obiščite na na TIC-u Vipava, kjer dobite zgibanko Vipavske vinske poti. V njej pa najdete seznam vseh vinarjev z njihovo ponudbo vin, ter zemljevid.

#10.  Podnanos – rojstni kraj slovenske himne.

Ste vedeli, da Slovenska himna ni le Prešernova, temveč tudi Premrlova. Stanko Premrl se je rodil 28. septembra 1880. Bil je duhovnik, glasbenik, skladatelj, glasbeni pedagog, pisec in orgelski virtuoz.  Uglasbil je mnoge posvetne pesmi, med temi pa tudi Prešernovo Zdravljico. Poleg spomenika ima na rojstni hiši v Podnanosu postavljeno tudi spominsko ploščo.

Več informacijo Podnanosu in Stanku Premrlu najdete na: http://www.tic-podnanos.si/himna/

#9. "Rdeče češnje rada jem!"

Rdeče, slastne, težko pričakovane in pregrešno dobre češnje. Se vam že cedijo sline? Dobite jih tudi pri nas v Vipavi! Prav češnje in marelice imajo v Vipavski dolini najdaljšo tradicijo. Poleg stare sorte Vipavke, v Vipavski dolini danes uspevajo tudi številne druge sorte češenj. V Vipavi imamo 365 dni raznoliko ponudbo, nikoli vam nebo dolgčas. Sedaj je čas, da nas obiščete in poizkusite prave vipavske češnje na lokalnih kmetijah.

#8.  Učna pot na Slapu »Med divje«. 

Ste vedeli, da imamo v vasi Slap učno pot? Učna pot med divje je dolga 300m. Po poti se ne boste samo sprehodili, ampak boste ob enem spoznali veliko užitnih divjih rastlinskih vrst in rastišč. Prava biodiverziteta rastlin, saj so jih ob poti našteli preko 60. Na treh poučnih tablah pa boste svoje znanje nadgradili z opisi rastlin. Na voljo vam je strokovno vodenje, da boste o rastlinah in rastišču izvedeli, kar se da največ. 

Več o učni poti si lahko preberete na: http://med-divje.vipava.si/

#7. Širok izbor vrhov s čudovitim razgledom na Vipavsko dolino!

Se želite naužiti razgleda te prečudovite doline? Ni problema, v okolici Vipave se lahko povzpnete ali zapeljete na pravo morje vrhov, s čudovitim razgledom nad Vipavsko dolino. Odpre se Vam pogled na idilične vasi obdane z vinogradi. Če se povzpnete dovolj visoko, pa vaš pogled seže vse do spodnje Vipavske doline, ob jasnem vremenu pa tudi dlje.

Sledite nam, kmalu Vam bomo v idejah za izlet razkrili, kateri so ti vrhovi!

#6. Prijazno podnebje vas bo privabilo v vsakem letnem času.

Vipavska dolina ima prijazno podnebje. V dolini so poletja zelo vroča. Zime so mile in sneg tukaj res ni pogost. Pomladi pa lahko uživate v pogledu na cvetoče sadno drevje. Slovenija velja za deželo na sončni strani Alp, ampak v naši dolini je sončnih dni res nadpovprečno veliko. Submediteranske naravne značilnosti ima dolina zaradi mešanja celinskih in sredozemskih podnebnih vplivov, ki vplivajo tudi na druge naravne dejavnike. 

#5. Pravljične Goče – skriti biser Vipave.

Goče so zelo gosto pozidano, očarljivo naselje - pravi spomenik slovenske kulturne dediščine. Goške ulice ali "gase", kot jih imenujejo domačini, so nekaj posebnega, saj so izjemno ozke. Zanimivo posebnost predstavlja tloris vasi, ki si ga lahko ogledate, če se povzpnete  na hrib nad vasjo, kjer je cerkvica posvečena Mariji Snežni. Vas je namreč zgrajena v obliki Andrejevega križa. Ste vedeli, da Goče skrivajo kar 75 obokanih vinskih kleti?!

#4. Sladoled pri Marjanci je pregrešno dober!

Kje se najde najboljši sladoled? Pri Marjanci na »placu« seveda. Že 29 let nas v baru Marjanca na Glavnem trgu razvajajo z dnevno svežim, domačim sladoledom. Ponujajo pravo morje različnih okusov. Ko obiščete Vipavo je to nujna postojanka.

#3. Začuti burjo!

Burja je tipična za Vipavsko dolino. To je naravni fenomen. Sunki burje pogosto presežejo hitrost 200 km/h. Hiše in naselja pa so zgrajena tako, da jim burja ne more do živega. Na starih strehah še vedno najdemo strešnike, ki so obteženi s kamni, vhodi v hiše pa so običajno na zavetni strani. Arhitekrura vasi je zato edinstvena. Domači pa z burjo res znajo živeti. 

#2. Reka Vipava je "povsod".

Ravno po reki Vipavi je Vipavska dolina dobila ime. V mestu Vipava, pod pobočjem Nanosa, privre reka na plano v kar sedmih izvirih. Ste jih že obiskali?  V reko se kasneje stekajo številni pritoki, ki se kot Vipava izlivajo v Sočo in nato v Jadransko morje. Take oblike izvira ne srečamo nikjer drugje v Evropi. 

#1. Vipava - zelena dežela.

Griči, neskončni vinogradi, reka Vipava, mogočni Nanos, ... Kamorkoli se ozremo nas obdaja zelena narava. Vaša duša se bo odpočila, v prelepih utrinkih pristne narave in ob poslušanju žvrgolenja ptic. 

 

Sledite nam in izvedeli boste za veliko skritih kotičkov naravnih in kulturnih znamenitosti, priložnosti za edinstvena doživetja, možnosti za oddih, ... 

#mojaslovenia #ifeelsLOVEnia #mojavipava

 

TIC Vipava 

Tel: 
00386 51 215 226

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Zelena Vipava

Fotogalerija