Pustite se presenetiti!

7 VIPAVSKIH DOBROT

7 VIPAVSKIH DOBROT 

Ena izmed najlepših plati življenja je, da se ustavimo in posvetimo hrani. Zato smo tokrat samo za vas pripravili izbor sedmih vipavskih jedi. Mednje spadajo dobrote, ki še vedno nastajajo izpod rok vipavskih gospodinj, najdemo pa jih tudi v gostinski ponudbi v Vipavi in okolici. Kuhinja je preprosta, okusna in raznovrstna saj na vipavskem najdete nekaj prav za vsakega.  Popotniku ponuja vse tisto, kar so na domači zemlji pridelale pridne roke Vipavcev.

Skrbne gospodinje se z veseljem lotijo starih, že skoraj pozabljenih vipavskih jedi, ki so jih pripravljale njihove mame in babice. Gospodarji poskrbijo, da domače klobase, salame, pršut in drugi okusni mesni izdelki dozorijo na vipavski burji.

Na mizo najbolj pogosto zaide vipavska jota. Ljubitelji »hrane na žlico« bodo navdušeni tudi nad fižolovo mineštro, nekaj prav posebnega pa je »šelinka«, mineštra iz zelene, ki jo gospodinje polijejo preko polente. Vsaka od teh minešter bo še boljša, če se v njej kuha tudi kos svinjine. Za povrh se prileže še porcija vipavskih štrukljev ali celo vipavske kremšnite, ki bo prijetno presenetila tudi najzahtevnejše sladokusce.

1. Vipavska jota 

Je jed, ki najpogosteje zaide na mizo. Lokalna različica izvirno karnijske jedi. Torej enolončnica iz kislega zelja, ki je najboljše če ga kisamo na tropinah (nekateri jo kuhajo tudi iz kisle repe, svežega zelja in ohrovta ali pesinih listov), fižola, krompirja, zabele, moke, česna in popra.

2. Fižolova mineštra 

Gostljata juha iz kuhanega pretlačenega in celega fižola v zrnju s koruzno polento. Le ena od neštetih minešter, vendar najbolj splošno razširjena. 

 

3. Šelinka

Gosta krompirjeva juha z zeleno, dodamo pa ji lahko še različno zelenjavo in začimbe, v njej pa kuhamo tudi svinjski parkelj. K juhi jedo polento. Gospodinje so jo včasih pripravljale ob trgatvi.

 

4. Skuha

Z vinom okisana enolončnica iz leče ali fižola v zrnju z začimbami. V njej kuhajo tudi klobase ali gnjatne obreznine.

 

5. Vipavski pršut

Vipavski pršut je z morsko soljo soljeno in sušeno/zorjeno svinjsko stegno s kostjo, pridobljeno iz prašičev pitanih na višjo težo. Za Vipavski pršut je značilna tradicionalna standardna in prepoznavna oblika, pri izdelavi je upoštevana tradicija izdelave na tem območju, predvsem suho soljenje in stegna težjih prašičev. Zanj je značilna manjša vsebnost vode in nekoliko bolj poudarjena slanost. 

 

6. Vipavski štruklji

V prtu kuhani štruklji iz kvašenega testa, z nadevom iz orehov, skute, rozin in sladkorja. Včasih so jih pripravljali ob zaključkih trgatve in ob vaških praznikih.

 

7. Vipavska  kremna rezina

Po domače ji rečemo kar paštakrema. Čisto vsaka gospodinja in slaščičarski mojster ima svojo skrivnost za pripravo te sladice. Sestavljena je iz listnatega testa in kreme na sredini po vrhu pa posuta s sladkorjem za posipanje.

 

Ob gospodarjevem povabilu v hram, se lahko poleg kozarca najboljšega vipavca nadejate tudi vipavskega pršuta.

V Vipavi najdete slikovite restavracije in pristne kmečke gostilne, katere so prostor za druženje in spoznavanje lokalnih okusov.

Vipava je pristna in edinstvena. Prepustite se njenim okusom.

 

Arhiv fotografij: TIC Vipava & Gostilna Krhne 

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija

Zelena Vipava

Doživi Vipavo

Doživi Vipavo

Projekti

Projekti