Pustite se presenetiti!

7 OSEBNOSTI VIPAVE

Kot je že znano ima Vipava zelo bogato zgodovino. Od nekdaj so tukaj rodile in delovale znane osebnosti, ki so tako ali drugače naredile vipavsko zgodovino pestrejšo in prepoznavno tudi izven občinskih meja.

Kot zanimivost vam želimo predstaviti 7 osebnosti Vipave, za katere ste gotovo že slišali in so v tem našem prelepem prostoru pustile poseben pečat.

  • SIGISMUND (ŽIGA) HERBERSTEIN (1486 – 1566)

Rodil se je v Vipavi leta 1486. Bil je diplomat avstrijskega dvora in avtor znamenitih Moskovskih zapisov (1549). S slednjimi nam je, tako kot še nihče pred njim, pobliže predstavil življenje v tedanji Rusiji. Drugo pomembno delo nosi naslov O čudežih narave, napisal pa je tudi rodovnik svoje družine. Čeprav ni bil slovenskega rodu, je spoštoval in cenil naš jezik, ki ga je vezal na rojstni kraj.

  • SEBASTJAN KRELJ (1538 – 1567)

V Vipavi rojen leta 1538. Bil je protestant, študiral je v Jeni v Nemčiji, si pridobil temeljito jezikovno in teološko izobrazbo;  govoril je nemško, latinsko, grško in hebrejsko, poznal je tudi glagolico in cirilico. Spada v drugi rod slovenskih protestantskih piscev.
Delal je v mnogih nemških mestih, nazadnje je na poziv Primoža Trubarja prišel v Ljubljano in postal pridigar, po Trubarjevem odhodu pa superintendent.
Otročjo biblijo je napisal v letu 1566, leta 1567, pa je izšla Postila slovenska. V slednji razlaga nedeljske in praznične evangelije. Pomemben je bil za razvoj slovenskega jezika. Zelo rad je pisal tudi pesmi. V spisih je skušal izboljšati slovensko pisavo in knjižni jezik. Njegovo rojstno hišo najdemo na Glavnem trgu v Vipavi.

  • ANTON LAVRIN (1789 - 1869)

Anton Lavrin je bil generalni konzul, raziskovalec in egiptolog. V Vipavo je pripeljal dva egipčanska sarkofaga iz rdečega granita, ki so ju odkrili v grobnici egipčanske dinastije ob vznožju velikih piramid v Gizi. Sarkofaga sta iz časa okoli leta 2450 pr. n. št. Danes v njih počivajo posmrtni ostanki Lavrinovih staršev in sina Alberta. Sarkofaga sta največji znamenitosti vipavskega pokopališča.

  • JURIJ GRABRIJAN (1800 – 1882)

Jurij Grabrijan je bil vnet delavec na kulturnem, šolskem, prosvetnem, gospodarskem in političnem področju. Leta 1838 je postal župnijski upravitelj Vipave in pozneje dekan. Navduševal se je za zedinjeno Slovenijo, 1864 je ustanovil vipavsko čitalnico in je bil njen predsednik do smrti. Bil je organizator šolstva v dekaniji in šolski nadzornik. Pisal je pesmi, prevajal igre, objavljal govore in članke s prosvetno vsebino. Za zasluge je bil odlikovan z viteškim križcem reda cesarja Franca Jožefa.
 

  • STANKO PREMRL

Pisalo se je leto 1880, ko se je rodil Stanko Premrl v Podnanosu pri Vipavi. Je eden najplodovitejših slovenskih skladateljev. Njegova odlika so navdušujoče skladbe in taka je tudi uglasbitev Prešernove Zdravljice oziroma slovenske himne. Njegovo delo je raznovrstno, pomembne so cerkvene skladbe, saj je prav zaradi njih slovenska cerkvena glasba stopila v korak z evropsko.
 

  • DRAGO BAJC (1904 – 1928)

Dragu Bajcu, pesniku, časnikarju in borcu proti fašizmu ni bilo dano, da bi se njegov obetajoči pesniški talent razvil v celoti, saj je bilo njegovo življenje prezgodaj pretrgano. Večina njegovih pesmi je ostala v rokopisu, mnoge so se tudi izgubile. Ob petdesetletnici njegove smrti je izšla zbirka njegovih pesmi Drevo sem. V Vipavi so Dragu Bajcu posvečena naslednja obeležja: spomenik na pokopališču, delo Meštrovičevega učenca Franceta Goršeta, spomenik pred Osnovno šolo Draga Bajca in spominska plošča Dragu in Milanu Bajcu na njuni rojstni hiši.

  • IVAN ŠČEK (1925 – 1972)

Ivan Šček je bil glasbeni pedagog, skladatelj in dirigent. Njegov skladateljski opus obsega čez 70 skladb posvetne in religiozne vsebine. Na skladbe z religiozno vsebino se je podpisoval kot Štefan Kovač. Pisal je za otroške, ženske in mešane zbore, samospeve, komorna dela in zbirke skladb za različna glasbila.

Vabljeni na ogled Vipave. Lokalni vodič vam predstavi tako lokalne znamenitosti kot osebnosti, ki so izoblikovale Vipavo skozi čas. 

 

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija

Zelena Vipava

Doživi Vipavo

Doživi Vipavo

Projekti

Projekti