Pustite se presenetiti!

7 IZVIROV REKE VIPAVE

7 IZVIROV REKE VIPAVE

Lepi,sončni in topli dnevi že vabijo na spomladanska potepanja in raziskovanja. To je čas, ko se radi odpravimo na sprehod v naravo ali pa se odločimo za kakšen izlet po bližnjih in tudi bolj oddaljenih krajih. Tudi Vipava in njena okolica nudijo ogromno skritih kotičkov in idej za krajši oddih in raziskovanje. Zato vam danes predstavljamo namig za izlet pri nas v Vipavi. Da pa začnemo od začetka. Ste vedeli, po čem je mesto Vipava dobilo ime? Seveda, po reki Vipavi, ki je tu velika naravna znamenitost, saj takšne oblike izvira ne srečamo nikjer drugje v Evropi. Kraška voda prihaja na površje iz večjih razpok in špranj na stiku med neprepustnim flišem in nanj narinjenimi karbonatnimi kamninami, ki gradijo Nanos.

Pa ste vedeli da ima reka Vipava kar sedem stalnih izvirov? Da in vsi se nahajajo ravno tu v mestu Vipava. Ste jih že obiskali? Glavna izvira reke Vipave sta Podskala in dvojni izvir Podfarovž, ki se nahajata le nekaj metrov stran od Glavnega trga, za Lanthierijevim dvorcem. Najjužnejši je izvir Pri kapelici, sledi izvir Pod lipco, ki je zajet za vodovod. Tretja skupina izvirov je razporejena v osrednjem zatrepu vipavskih izvirov. V južnem delu tega zatrepa vre voda iz številnih razpok in ograd pod hišo in vrtovi, večji izvir je tik za nekdanjim mlinom. Najizdatnejši izvir je tik pod vhodom v umetni rov Vipavske jame, tako imenovan izvir v Jami. V osrednje izvire Vipave, imenovane Podskala, se poleg omenjenih dveh izvirov stekajo še vode po dveh neprehodnih špranjastih rovih Za gradom. Ob najvišjih vodah se pojavi še vrsta drobnih curkov iz skalnih razpok nad izviri.

Izviri reke Vipave ne presahnejo niti v največji suši in so dovolj močni, da je Vipava mogočna reka že takoj ob izviru.  V poletnih časih pa je  Vipava prava osvežitev. Omenjena reka pa je zelo znana tudi med ribiči, saj v njenih vodah živijo številne vrste rib.

Izviri Vipave so zavarovani kot naravni spomenik, so del širšega območja naravnih znamenitosti ter kulturnih in zgodovinskih spomenikov Vipava.

To očarljivo majhno mestece je povsem prepleteno s kraškimi izviri in strugami, čez katere so zgrajeni številni mostovi. Vipave se je zato prijelo ime kar slovenske Benetke

Med odkrivanjem izvirov boste ob enem spoznavali tudi ostale lepote tega mesta. Vipava ima namreč zanimivo staro mestno jedro, kjer se poleg naravnih, nahajajo tudi večje mestne znamenitosti. Zato vabljeni v Vipavo. Ustavite se tudi pri nas na Turistično informacijskem centru, kjer boste dobili še več informacij in predlogov za raziskovanje. 

Nekaj idej za izlete, pa sledi tudi v spletni obliki.    

DOBRODOŠLI! 

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija

Zelena Vipava

Doživi Vipavo

Doživi Vipavo

Projekti

Projekti