Pustite se presenetiti!

7 FILMOV POSNETIH NA VIPAVSKIH TLEH

7 FILMOV POSNETIH NA VIPAVSKIH TLEH

Zgornja Vipavska dolina je s svojo lego, zgodovino in podobo vedno privabljala različne umetnike in ustvarjalce. Med njimi so bili in še vedno so tudi filmski ustvarjalci, ki so ob obisku naših krajev dobili navdihe za filmske kulise ter zgodbe.

Zato smo se odločili, da tokrat predstavimo sedem stvaritev filmskih in televizijskih umetnikov, ki so zaznamovale Vipavo in okoliške vasi.

 

1. Tistega lepega dne (1962)

Tistega lepega dne je slovenski črno-beli komični film iz leta 1962 v režiji Franceta Štiglica. Posnet je po istoimenski noveli Cirila Kosmača. Dogajanje je postavljeno v slovensko primorsko vas, ki jo v medvojnem obdobju nadzorujejo fašisti. Malokdo ve, da je bil leta 1962 posnet prav v Podnanosu. Kako se je to dogajalo, vam zna povedati skoraj vsak starejši domačin, ki je kot statist ali vsaj kot gledalec sodeloval pri snemanju. Takrat je celotna vas postala veliko filmsko prizorišče.

Več si lahko preberete tudi na: http://www.tic-podnanos.si/tistega-lepega-dne/

 

2. Ne joči Peter (1964)

Ne joči, Peter je slovenski vojni film režiserja Franceta Štiglica iz leta 1964. Govori o častni zadolžitvi dveh partizanskih minerjev, ki morata pripeljati tri vojne sirote iz nevarnega območja, kjer potekajo boji, na varno osvobojeno ozemlje. Minerja sta na začetku ponižana, saj sta pričakovala kakšno večjo akcijo, a se kasneje spoprijateljita z otroki, še posebej z najmlajšim Petrom, ki je tudi krivec za vse kasnejše smešne in nežne prizore. Po naključju jima kasneje uspe tudi večja akcija, ko razstrelita nemško skladišče. Posnet je bil v Vipavi in Podnanosu, v Vrhpolju, na Nanosu, pa tudi v bližnjem Štanjelu.

 

3. Tantadruj (1994)

Tantadruj je slovenski dramski film iz leta 1994 v režiji Tuga Štiglica po scenariju Franceta Štiglica, posnet po istoimenski noveli Cirila Kosmača. Film o vaškem norčku Tantadruju, ki si na vsak način želi umreti. Odlomki filma so bili posneti na Gočah na tako imenovani Habetovi domačiji, ter tudi v Vrhpolju in Vipavi.  Kot statisti so v filmu sodelovali tudi domačini. Tudi Nejc iz kmetije Tomažič, je bil med njimi.

 

4. Črni bratje (2010)

Črni bratje je slovenski zgodovisnki dramski film iz leta 2010 v režiji Tuga Štiglica po scenariju Marka Bratuša in Marjana Bevka posnet po istoimenski povesti Franceta Bevka. Film prikazuje usodo tajne dijaške protifašistične organizacije Črni Bratje v tridesetih letih v Gorici. Nekateri deli filma so bili leta 2010 posneti v Vipavi in Vrhpolju.

 

5. Matija Vertovec – veliki um slovenskega naroda, dokumentarni film (2015)

Duhovnik, kemik, geograf, zgodovinar, zvezdoslovec, pridigar, poliglot in prvi učitelj slovenskih vinogradnikov. Vse to je bil Matija Vertovec (1784-1851).

Le malokdo ve, da je bil prav Matija Vertovec tisti, ki je Prešerna nagovoril k zapisu Zdravljice, Petra Kozlarja pa vzpodbudil k izdelavi Zemljevida slovenskih dežel. Bil je prvi, ki je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu in kletarjenju, o uporabni kemiji, o astronomiji in o splošni svetovni zgodovini. Domačine širom Vipavske doline je informiral o prednostih cepljenja pred črnimi kozami in jih tako ubranil pred smrtjo. Del dokumentarnega filma pa je bil posnet tudi v Podnanosu.

 

6. Zdravica, igrano-dokumentarni film o nastanku slovenske himne. (2017)

Zdravica je igrano-dokumentarni film izpod okrilja DD Studia, TD Podnanos in Občine Vipava. Njegov namen je predstaviti javnosti neznano zgodbo o nastanku Zdravljice kot pesmi in slovenske himne. Ni samo Prešernova, njegovo je besedilo, avtor glasbe pa je Stanko Premrl. In na to dejstvo prepogosto pozabimo. V želji razširiti zavedanje o ustvarjalcu slovenske himne so domačini iz Podnanosa, od koder je Stanko Premrl, posneli film o nastanku himne slovenskega naroda.

Več si lahko preberete tudi na: http://www.tic-podnanos.si/film-o-zdravljici/

7. Najini mostovi. (2020)

Nova ljubezenska zgodba vas popelje v čudovito Vipavo. Znameniti vipavski mostovi pa med liki predstavljajo simbol povezovanja preteklosti s sedanjostjo, skrhanih družinskih vezi, prijateljskih zamer in že skoraj pozabljenih ljubezni. Najini mostovi je slovenska romantična televizijska serija, ki se je začela marca 2020. Zgodba je postavljena med slikovita pobočja očarljive zgornje Vipavske doline. Veliko kadrov je posnetih prav v centru Vipave in v vasi Slap. Na male TV ekrane pa se serija vrača ponovno to jesen.

 

 

Ste vedeli, da je bila Vipava ter njena oklica prizorišče tolikšnih filmskih del? Prepoznate vipavske kraje v filmih? Vabljeni k ogledov in nato k obisku naših krajev, da podoživite filmsko dogajanje. Domačini pa vam bodo z veseljem pokazali tudi skrite filmske kulise.

 

Dobrodošli v Vipavi!

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija

Zelena Vipava

Doživi Vipavo

Doživi Vipavo

Projekti

Projekti