Izberi jezik:

Pustite se presenetiti!

02. MAJERIJA

Vabljeni na Majerijo. Okusite aromo burje in sonca.

 

Posebnosti

 

Domačija Majerija poleg družinskega doma zajema še prostore, namenjene gostom, ki iščejo mir, naravo in pristno kmečko okolje. Primerna je za  vse, ki iščete prijetno doživetje daleč od mestnega vrveža in hrupa. Idilično okolje vas bo zasanjalo v preteklost in vas napolnilo z mirom. Gostoljubno osebje, sproščujoče vzdušje ter tradicionalna hrana s pridihom sodobnosti vas bo prerodila in napolnila z novo energijo.

 

Zgodovina Majerije

 

Domačija Majerija je sestavljena iz štirih poslopij. Prva hiša je bila zgrajena okoli leta 1700. Namenjena je bila oskrbniku posestev grofov Lanthierijev za njihova posestva na Slapu. Ker je hiša kmalu postala premajhna so v njeni neposredni bližini sezidali gospodarsko poslopje s kamnito velbano kletjo. Nad njo je bil faladur - prostor za predelavo grozdja v vino in kašča za pridelke. Kmalu za tem so bivalni hiši prizidali hlev in senik ter nazadnje z lopo vse enote povezali v strnjeno domačijo.

Leta 1856 so se grofi Lanthieriji iz vipavskega preselili v Gorico in Majerijo s pripadajočo posestjo prodali takratnemu oskrbniku. Družina je naslednjih 54 let živela na posestvu in z njim dobro gospodarila. Ker je družina ostala brez sposobnega dediča je gospodar ob svoji smrti leta 1910 hišo in posest zapustil svojemu bratu, ki je do takrat z družino živel na bližnjih Gočah. Novi lastniki in gospodarji so Majerijo sprejeli skupaj s približno 10 ha prvovrstnih vinogradov, sadovnjakov in njiv ter 18 glavami živine v hlevu.

 

Hrana & Vino

 

Domačija Majerija je pravi odgovor za tiste, ki iscejo pristino okolje brez nepotrebne vsakodnevne navlake, najboljsa vipavska vina in dobro hrano. Zadovoljimo lahko tudi kulinarične sladokusce, ki hočejo nekaj več. Ob diskretni domaci postrežbi, vrhunski hrani in pijači užijte razkošje okusov in domače vzdušje. Vedno znova vas bomo presenetili z zanimivimi kombinacijami okusov, ki so jih ponzali v preteklosti ali so splet sodobnih izkusenj in uporabe svezih, prvovrstnih zivil iz domacega okolja. 

 

Trudimo se za vas.

 

Podzemna Prenočišča 

 

Domačija Majerija vam poleg odlične kulinarične in vinske izkušnje nudi možnost enkratne izkušnje prenočevanja  pod zemljo. Na razpolago vam je deset dvoposteljnih sob, obarvanih na temo zelišč. Umeščene so  pod zeliščnim vrtom, tik ob naši 300 let stari domačiji. Odločitev za izgradnjo sob pod površjem zemlje izvira iz dejstva, da je Majerija kulturni spomenik, ki ga z novo strukturo nismo želeli razvrednotiti. Prav tako iz dejstva, da se nahajamo dobesedno med vinogradi in sadovnjaki in na ta način ne vplivamo na spremebo čudovite naravne krajine. Naravo ohranjamo za danes in jutri.

Kljub temu smo poskrbeli da so sobe naravno osvetljene z obilom sončne svetlobe, polne domačnosti in pozitivne energije. Čez dan iz sobe lahko opazujete razgibano nebo, zvečer pa iz postelje uživate v opazovanju  zvezd. Celotno doživetje zaokrožata prijeten mir in tišina. Izkušnja, ki jo morate poskusiti!

Sobe so vam na razpolago vse dni v tednu, skozi celo leto.

 

 

Aktualno

 

Idilična zgornje vipavska domačija, skrita med vinogradi in sadovnjaki, ponuja preprosto tradicionalno kuhinjo s pridihom sodobnosti. Hrana je pripravljena iz naravnih živil kar zagotavlja polnost okusov. Ponudba sledi letnim časom. V pomladnih in poletnih mesecih se s sezonskimi živili in stilom kuhinje ozira po Mediteranu, jeseni in pozimi pa zadiši po osrednji Evropi s tradicionalno Avstroogrsko kuhinjo.

V Izbi vas bomo posedli za kmecko hrastovo mizo. Postregli vam bomo s specialitetami kot so na primer račja pašteta z na hitro oprazenimi figami in poletnimi zelišči ali domacimi ravioli, nadevanimi z odojkovim nadevom ter obeljenimi z omako paradiznika in ocvrte mente. Unikatni ponudbi jedi sledimo z izjemnim izborom najboljših vipavskih vin. V sproščujočem ambientu se pozimi prepustite prijetnemu kramljanju s prijatelji,   poleti pa si privoscite osvezitev po napornem dnevu. Po vino se skupaj z lastnikom domačije odpravite v velbano klet in si želeno buteljko izberete sami.

 

Odprto imamo 

 

vsak petek, soboto, nedeljo in med prazniki 

Za zaključene skupine po predhodnem dogovoru tudi ostale dni v tednu.

Kosilo od 12 do 15 ure

Vecerja od 18 do 22 ure

 

Počitnice: Dva tedna konec februarja 

                  Dva tedna konec julija

 

Naš vrt

 

Pomembno noto v okusu jedi igrajo sveža zelišča, ki rastejo na vrtu ob hiši. Nekatera izmed njih, ni mogoče dobiti nikjer drugje v Sloveniji. Poleg zelišč imajo na našem vrtu prostor še nekatere rože, ki jih je moč uporabiti pri pripravi jedi. Sveza zelisca ter izdelki iz njih so tudi naprodaj za gostinstvo in domaco uporabo.

 

Avtocesto proti Novi Gorici zapustite na izvozu za Vipavo. Z izvoza zavijete desno proti vasi Slap, kjer na trgu ponovno zavijete desno proti domačiji Majerija. Sledite obcestnim oznakam.

 

Info:

Matej in Nataša Tomažič

Slap 18, 

SI-5271 Vipava

T.: +386 (0)5 368 50 10 

F +386 (0)5 368 50 11

G.: +386 (0)41 405 903 

E.:info@majerija.si

W.: www.majerija.si

 

 

 

Koledar dogodkov

N P T S Č P S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija