Izvir preteklosti

kulturna dediščina

Vipava je kraj številnih izvirov istoimenske reke, ki je verjetno edina evropska reka z deltastim izvirom, saj si pot na prostost utira na več krajih, ki vsi vodijo v skrivnostni podzemni svet Nanoške planote. Zaradi prepredenosti z brvmi in mostovi ter čudovitega vodnega parka, ki se razprostira za mogočnim dvorcem Lanthieri, pravijo kraju tudi »slovenske Benetke«.

Štiri tisočletja in pol stara sarkofaga iz rdečega granita na vipavskem pokopališču pripovedujeta zgodbo o Antonu pl. Laurinu, avstrijskem diplomatu vipavskega rodu, ki ju je pripeljal iz Egipta. Na pobočju se kot prst časa daleč vidna dviga silhueta razvalin starega vipavskega gradu.

Na vinorodnem griču v bližini Vipave je že od daleč viden lepo obnovljen renesančni lovski dvorec Zemono iz 17. stol., tu je družina Lanthieri prirejala imenitne zabave. Danes s svojo čarobno lepoto vabi obiskovalce od blizu in daleč. Dvorec je tudi priljubljeno mesto za sklepanje zakonskih zvez.

Gručaste vasi, ozke gase, ki varujejo pred burjo, kamnite hiše, vedno pogosteje obnovljene »po starem«, sredi njih cerkve, mnoge še gotske, največ baročnih, vse to ponuja Vipavska dolina.

Izjemna sta kamnoseška in stavbarska dediščina Goč - domačini pravijo da se polovica vasi nahaja pod zemljo, saj tu najdete preko šestdeset »velbanih hramov«. 

Dolina je zibelka slovenske himne. Prešernovo Zdravljico, slavospev narodu, svobodi, prijateljstvu med narodi in tudi hvalnico vinski trti, ki je nastala na pobudo vipavskega rojaka Matija Vertovca, je uglasbil Stanko Premrl, rojen v Podnanosu.

Calendrier des événements

d l m m j v s
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija

Zelena Vipava

Doživi Vipavo

Doživi Vipavo

Projekti

Projekti