Pustite se presenetiti!

Izvirni izleti po Vipavski dolini

 

1.Pot pod noge med vipavskimi vinorodnimi griči:

Iz vasi Slap, kjer je bila ustanovljena prva vinogradniška šola na Slovenskem, vas bo pot peljala mimo Roune. Od tu se skozi vinorodne vipavske griče povzpnite do vasi Planina, kjer priporočamo obisk enega izmed številnih vinarjev. V mesecu maju in juniju vas bodo tu pričakale slastne vipavske češnje. Pot vas bo vodila proti vasi Erzelj, ki slovi po številnih izvirkih pitne vode in odlični avtohtoni vinski sorti pinela. Iz vasi Erzelj se spustimo mimo cerkvice Marije Snežne nad Gočami, od koder se širi prelep pogled na vinorodno dolino, do vasi Goče; spomenika slovenske kulturne dediščine. Oglejte si to slikovito vipavsko vasico, sprehodite se skozi ozke ulice. Če vas na Gočah lakota ulovi, priporočamo obisk domačije. Iz vasi Goče se spustimo proti vasi Slap. Tisti, ki si želite ostati več dni, lahko na Slapu tudi prespite.

 

2. Čez Nanos v rojstni kraj slovenske himne:

Iz Vipave se odpravimo proti 2 km oddaljeni vasi Vrhpolje. Priporočamo krajši postanek v cerkvi sv. Primoža in Felicijana, kjer se nahaja 180 m2 unikatnih mozaikov. Od tu nas pot pelje mimo Teodozijevega križa skozi vas Sanabor, kjer se nahaja prazgodovinsko gradišče ob cerkvi sv. Danijela. V objemu visokih dreves, nas pot pripelje na planoto Nanos, ki slovi po čudovitih razgledih in redkih rastlinah ter živalih. Asfaltirana pot se konča pri Abramovih, zapeljemo na dobro utrjeno makadamsko pot in se po planoti Nanos mimo Lovske koče Vojkovo peljemo v rojstni kraj slovenske himne – Podnanos. Sprehodite so po Podnanosu in prisluhnite zgodbi o Zdravljici v enem od šembiških hramov.

 

3. Naravni in kulturni biseri naših krajev:

V Vipavi vas vabimo na ogled izvirov reke Vipave, ki ima kot edina reka v Evropi delta izvir. In kjer je voda, so tudi mostovi. V Vipavi jih naštejemo preko 20. Skozi vipavske ulice se povzpnite do ostalin Starega gradu, kjer se prične zgodba življenja v Vipavi.  Razglejmo se okoli sebe in že bomo pred seboj videli našo naslednjo točko, dvorec Zemono na vinorodnem gričku. Lačni vrhunske kulinarike, vzemite si čas za popoldansko razvajanje na dvorcu v eni izmed najboljših restavracij v Sloveniji.

 

Calendar of events

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Vinoteka Vipava

Fotogalerija